Een zoektocht naar eerlijke mode

Afgelopen jaar ben ik mij enorm gaan verdiepen in Fair Fashion. Want eerlijk is eerlijk door al dat opruimen voelt het niet goed meer om bij random winkels te gaan shoppen en zomaar een kledingstuk hier en daar te kopen. Ik wil deze zoektocht graag met jullie delen, omdat ik het belangrijk vind. Ik ben veel bewuster geworden van het aantal spullen wat ik koop, daarna niet eens gebruik en dan gewoon weggooi of wegdoe naar bijvoorbeeld de kringloop. Het is echt een probleem aan het worden in deze wereld, vrouwen in het buitenland werken zich suf voor weinig loon en thuis hebben wij zoveel troep.

 

 

Zoals ik al eerder vertelde kwam het opruimen bij mij echt voort uit het verlangen naar rust. Ik wil rust om mij heen en niet overal frutsels zien. Hetzelfde geldt voor mijn kledingkast. Ik kocht vroeger gewoon een kledingstuk omdat ik het mooi vond, maar bedacht mij later thuis pas dat ik er niks bij had om aan te trekken. Zo ging het voor een eeuwigheid door, want ik had altijd wel wat nodig om de outfit compleet te maken. Ook stond ik geregeld voor de kast met veel frustraties, want ik had niks om aan te trekken! En eerlijk is eerlijk, ik had echt wel een kast vol met kleding. Dit gevoel is vast herkenbaar voor veel mensen.

Mijn doel is nu al een tijdje om mijn kledingkast één geheel te maken. Ik wil kledingstukken die ik kan combineren, die bij mijn figuur passen en waar ik ook nog blij van word. Ik wil mij goed voelen in mijn kleding en dat is helemaal niet teveel gevraagd.

 

Volgens dit stappenplan ging ik te werk (en nog steeds):

 • Schrijf op wat voor stijl je hebt: welke kledingstukken passen goed bij jouw figuur en wat zijn jouw droomkledingstukken? Maak gerust een Pinterestbord aan met jouw kledingstijl of maak een moodboard.
 • Gooi al je kleding op een bult op je bed of grond en zoek alles uit.
 • Hou elk kledingstuk vast en vraag je af of je er blij van wordt. Draag je het graag? Vind je het mooi? Past het bij jouw figuur? Enzovoort. Kledingstukken waar je over twijfelt kun je eventueel apart leggen en nog even passen. Kom dan later tot een besluit over die stapel.
 • Nu heb je alleen de kleding over waar je blij van wordt. Vaak zijn dit ook de kledingstukken die goed bij je figuur passen en die je misschien al veel draagt. Maar je zult er vast ook achterkomen dat sommige kledingstukken die je nu veel draagt eigenlijk helemaal niet bij je passen of jou niet blij maken. Deze kledingstukken kunnen weg.
 • Ga setjes maken, combineren en pas dan vooral kleding bij elkaar. Dit is juist het leuke gedeelte! Je ontdekt van alles, in ieder geval ik ontdekte een hoop. Vooral dat je veel meer kan combineren met de kledingstukken die over zijn dan je denkt.
 • Als laatste stap kan je gaan opschrijven welke kledingstukken jij nog mist in je kledingkast. Bij mij waren dit vooral hele basic items. Dit vind ik het saaist om te kopen, maar zijn toch wel heel handig om in je kast te hebben. Het combineren word er een stuk makkelijker door.
 • Wanneer je toch nieuwe kledingstukken nodig hebt kijk dan eerst eens bij een tweedehands winkel. Ik kocht een super leuk jurkje voor kerst tweedehands voor €4,50. Het is helemaal niet nodig om alles nieuw te kopen. Voor tweedehands kan je ook kijken op Marktplaats of bij United Wardrobe. Als je toch iets nieuws wil kopen kijk dan eerst of je een eerlijke optie kan vinden. Tegenwoordig is er al behoorlijk wat eerlijke mode te vinden. Wanneer je echt niks tweedehands of fair kan vinden, ik heb dat zelf met schoenen (want grote maat en niet altijd mijn smaak), koop dan iets bij een andere winkel met het doel om er zo lang mogelijk mee te doen. Make it last.
 • Als laatste stap kan je natuurlijk ook nog kleding verkopen via Marktplaats of United Wardrobe. Van het geld wat je daarmee verdient kan je de kledingstukken kopen die je mist in je kast of je zet het aan de kant op een spaarrekening.

 

Dat de focus nu meer bij fair fashion of tweedehands kleding ligt hoeft niet te betekenen dat ik al mijn niet-eerlijke kleding meteen de deur uit gooi. De kleding waar ik nu blij mee ben en veel draag hou ik gewoon, ook als het geen eerlijke mode is. Het is tenslotte ook niet duurzaam om mijn kleding die ik veel draag, goed zijn en goed passen weg te gooien. Ik heb ze nu toch al gekocht. Het gaat erom dat ik ze ook echt gebruik en niet elk seizoen de prullenbak in gooi. Ik ga in ieder geval nooit meer terug naar het gedachteloos kleding shoppen. Ik koop alleen nog dingen waarvan ik enorm blij word, ik zeker weet dat ik ze ga dragen en met de bedoeling er goed voor te zorgen zodat ze lang meegaan.

 

Ben jij al bekend met eerlijke mode/fair fashion? Vinden jullie het leuk ook om in de toekomst af en toe outfitposts te zien met eerlijke mode? Binnenkort komt er ook een blogpost online met alle merken en webshops die ik tot nu toe verzamelt heb van eerlijke mode. Ik weet dat het een hele zoektocht voor mij was en is, dus ik hoop jullie hier een beetje mee te kunnen helpen. Deze lijst zal ik ook blijven aanvullen als ik wat nieuws vind. 

 

Iris Zaagman

16 Comments

 • Claire van Vrijberghe de Coningh

  Wat een leuk blog om te lezen. Ik kan niet wachten op deel 2! Ik ben super benieuwd naar alle webshops en merken die je gevonden hebt + waarom je ze zelf ook de stempel eerlijk durft te geven. Uiteraard zijn outfitposts ook super tof om voorbij te zien komen. Ik ga je volgen. Leuk!

  • Iris

   Dank je en leuk dat je mij gaat volgen! Dat is inderdaad een hele goeie, ik ben er soms nog niet 100% in thuis, dus ik krijg ook graag feedback.

 • KouweKleren

  Wat ontzettend leuk om te lezen dat ook jij hiermee aan de gang bent. Geloof me, het is verslavend, maar op een andere manier: het geeft zoveel rust. Er is minder keuze, maar wel genoeg en die keuzes voelen zoveel beter. Ik ben zeker geïnteresseerd in outfits!

  • Iris

   Jaa, ik vind het ook zo leuk! Het helpt inderdaad echt voor minder keuzestress. Ik vind het wel fijn om wat beperkter te kunnen shoppen, haha. Leuk, dan ga ik daar eens mee aan de slag!

 • de DIY Diva

  We zijn dezelfde weg gegaan! Ook ik heb mijn kledingkast doorgeploegd en opgeruimd. Het is zo heerlijk, zo’n lege kast met een goede capsule garderobe! Ik wil mijn kleding zelf maken, maar ben heel geïnteresseerd in verantwoorde merken. Dus kom maar op met deel 2…

  • Iris

   Wat leuk en wat goed dat jij ook je hele kast hebt doorgeploegd! Zeker weten, ineens weet ik weer wat ik aan wil trekken. Wat leuk dat je ook zelf kleding wil gaan maken. Ik wil het eigenlijk ook leren, het lijkt mij zo leuk en heb ook nog allemaal leuke stofjes.

 • Iris

  Ik heb dat ook, dat ik mijn oude kleding wel allemaal nog draag, ook al zijn ze van H&M bijvoorbeeld. Het is toch zonde en bovendien koop ik ook veel tweedehands, dus dan vind ik het ook weer een beetje anders.

  Handige tips in ieder geval en leuk dat jij ook op een eerlijke missie bent:) Samen maken we het verschil! Liefs

  • Iris

   Ah fijn om te horen dat jij dat ook doet! Zeker weten, het is ook niet duurzaam om alles maar weg te gooien. Dank je, ik vind het zo leuk om mij hier mee bezig te houden. Toch merk ik ook wel dat ik soms té streng voor mijzelf kan zijn. Het moet niet zo zijn dat het een soort obsessie word. Ik probeer dus alles op een rustig tempo te doen en mij er vooral te laten inspireren en daarna doen wat ik kan. Zeker weten, samen komen we een stuk verder! xx

 • Eva

  Ik ben wel echt bewust bezig met mijn kleding aankopen, koop ik iets omdat ik het nú wil dragen of omdat het me écht goed staat en het dus ook meerdere maanden/jaren meegaat? Vroeger was dat nogal eens anders, dus echt tijd om daar wat aan te doen.

  • Iris

   Super goed! Heel herkenbaar, ik ben zelf ook veel gerichter aan het kopen. Vroeger deed ik dit ook heel anders, vooral voor de sale was ik heel gevoelig. Nu koop ik alleen wat in de sale als ik datgene ook echt voor ogen had.

 • Claire

  Zo leuk dat we met dezelfde dingen bezig zijn Iris! Ik heb precies hetzelfde als jij: ik heb totaal geen basics. Ik wil dit dan ook echt aanschaffen. Ik merk dat ik dan ook veel meer kleding met elkaar kan combineren.

  • Iris

   Ja, echt tof! Zo kunnen we ook een hoop van elkaar leren, super leuk. Fijn dat het herkenbaar is van de basics, haha. Ik ben nu inderdaad ook nog steeds op zoek naar goede basics. Ik heb bijvoorbeeld laatst eindelijk een vest gekocht en ik ben er zo megablij mee. Hij past bij heel veel en zit super lekker. Daarnaast vind ik hem ook echt mooi en ben ik niet weer eens voor datgene gegaan waar ik net niet helemaal tevreden over was. Het was de investering dus zeker waard.

 • Mariëlle Markgraaff

  Héérlijk om te lezen, ik ben er zelf namelijk ook veel mee bezig!! Fijn artikel 🙂

  • Iris

   Dank je, wat een lieve reactie! Wat goed dat je er zelf ook veel mee bezig bent, go you!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *