Teveel passie?

Ik wil allemaal dingen tegelijk en ik vind ook zo veel dingen leuk. Ik vind het lastig om te kiezen voor één ding waar ik mij alleen op ga richten. Maar moet ik eigenlijk wel kiezen voor één ding? Waarom kan ik niet meer dingen doen waar ik blij van word?

 

Teveel passie?

 

Ik weet dat voor een onderneming het handig is om op één ding te focussen. In mijn geval is dit fotografie. Ik ben fotograaf en ik hou van mijn leven als fotograaf. Toch word ik wel eens gek van het hebben van één focus en dan met name op social media. Ik ben meer dan alleen fotografie en dat mogen mensen best zien. Want waarom zou ik niet meer dingen mogen laten zien?

Het feit is nou eenmaal dat ik echt ontzettend veel dingen leuk vind. Ik hou van fotograferen (ja ja, dat weten we nu wel), bloggen, mensen, lezen, schilderen, kalligraferen, zingen, sporten, wandelen en ga zo nog maar even door. Dan heb ik ook nog een hele lijst met dingen die ik zou willen doen/leren: zangles, keramiek cursus, bloemschikken, reizen en ook deze lijst is eindeloos voor mijn gevoel. Zo veel ambities, zoveel dingen die ik leuk en interessant vind. Soms weet ik oprecht niet wat ik ermee aan moet. Dan wil ik alles tegelijk doen, alles proberen en alles inplannen.

Laatst las ik in een boek over meerdere identiteiten hebben en toen dacht ik: JA! Ik heb gewoon meerdere identiteiten. Ik ben namelijk fotograaf, onderwijskundestudent, vriendin, dochter, zus, blogger, kattenliefhebster, wandelaar, lezer, huismus, avonturier, taarteter, theeleut en zo kan ik nog wel even door gaan. Door alle dingen op te schrijven die ik leuk vind, die mijn identiteit vormen ben ik weer een stukje dichter bij wie ik wil zijn. Ben ik weer iets dichter bij een beter beeld van mijzelf. (Tip: probeer zelf ook eens te bedenken wat voor identiteiten jij hebt!)

Natuurlijk moeten we keuzes maken in het leven en we kunnen simpelweg gewoon niet alles doen. Toch wil ik leven, wil ik proberen en wil ik ervaren. Ik denk dat ieder mens uniek is door zijn of haar combinaties van interesses, waarden en normen. Daarom wil ik mijzelf niet zoveel beperken op social media. Ik wil laten zien wie ik ben en ik denk ook dat mijn klanten daar meer aan hebben. Je ziet wie ik ben en krijgt meer mee dan alleen de foto’s die ik maak. Ik wil klanten laten stralen door ze te leren kennen. Daarvoor denk ik dat het ook een voordeel is om mij al een beetje te kennen, zo hoop ik dat klanten (jullie!) meer uit je schulp kruipen, je durven geven voor mijn lens. Daarnaast merk ik wel dat mensen het waarderen als ik iets persoonlijks op bijvoorbeeld Instagram deel. Dat jullie dingen herkennen en dat is fijn. Laten we dingen met elkaar delen, echte dingen. Ik heb juist bewondering voor mensen met passie. En of dat nou iemand is met één passie of meerdere passies: gewoon PASSIE.

 

Laat maar komen die magie.

 

Herken jij dit? Wat zijn dingen waar jij enthousiast van wordt?

 

Iris Zaagman

33 Comments

 • geertruurzaam

  Ja! Heel herkenbaar!
  En je hebt gelijk. Wanneer iemand alléén maar een taart-eter zou zijn zou het ook maar saai zijn 😉 Je bent juist uniek in de combinatie die je maakt van passies die bij jou passen, en in welke mate je daar gewicht aan hangt. Het maakt een mens alleen maar boeiender wanneer je verschillende kanten kan tonen.
  Geniet van de zoektocht naar je eigen puzzel, en veel succes!

  • Iris

   Helemaal met je eens! Dank je wel, dat komt helemaal goed! Ik had meer moeite om het bij één passie te houden, dan dat ik gewoon lekker mijn ding kan en ga doen.

 • Veerlez

  Yup, gevalletje van fuck the focus, wat ik afgelopen week meermaal heb gehoord! haha!

 • amke

  Heel herkenbaar! Misschien ben je gewoon een multipotentialite :)! Kijk dit filmpje eens: https://www.youtube.com/watch?v=QJORi5VO1F8. Ik viel echt in een oase van herkenning toen ik het zag.

  • Iris

   Fijn dat het herkenbaar is! Ik had niet verwacht dat het voor zoveel mensen zo herkenbaar is. Oew dat filmpje kende ik nog niet, die ga ik zeker even bekijken, bedankt voor de tip 😀

 • Sarina

  Dit is zo extreem herkenbaar! Er zijn zo onwijs veel kanten van een persoon dat ik nog wel vaak moeite heb om daar een balans in te vinden. Fijn dat je jezelf wilt laten zien aan de buitenwereld!

  • Iris

   Fijn! Klopt, het is soms ook moeilijk om daar een balans in te vinden. Ik denk dat dat ook een kwestie van onderzoeken is en er achter komen waar jij je goed bij voelt. Het voelt bij mij in ieder geval niet goed om mijzelf zo te beperken, daar ben ik inmiddels wel achter. Het is goed dat te weten 😀

 • Ingrid

  Ja, dat heb ik ook hoor, ik kan en wil me niet op één ding vastpinnen. Soms moet ik mezelf ook wat temperen want dat draait mijn hoofd van alle impulsen of leuke dingen die ik wil doen, in mijn persoonlijk geval dan soms nog enorm gelimiteerd door mijn situatie als chronisch-pijnpatiënt. Dat houdt me echter niet tegen om op de dagen dat ik me goed voel dat stemmetje in mijn hoofd te volgen en uit de dag te halen wat ik kan, met alle zintuigen open. En niet alle passies hoef je een perfectioniste in te zijn, soms probeer je iets wat er leuk uitzag, maar houd je het na enkele keren voor bekeken, maar door dat te proberen heb je weer net een ander deel van jezelf ontdekt of soms opent het nieuwe mogelijkheden, heb je leuke gesprekken gehad…ja hoor, volg maar die passies!

  • Iris

   Dat heb ik echt precies hetzelfde. Het lijkt mij inderdaad ook moeilijk dit te combineren met chronische pijn. Vooral bij jezelf blijven en doen wat goed voelt is ook zo belangrijk hierbij. Ik heb inderdaad ook dagen dat het allemaal niet zo goed voelt, maar dat is helemaal oké. Klopt, dat zeg je heel mooi! Inderdaad niet alles pakt uit zoals je gedacht had en soms ben je al gewoon eerder verzadigd bij een activiteit. Dan kan je inderdaad weer op naar het volgende en zo gaat het leven ook denk ik. Dat is juist leuk! Ik beperkte mijzelf hier veel te veel in eigenlijk en het voelt goed dat eindelijk meer los te laten 😀

 • José

  Zeker herkenbaar! Ik heb ook echt veel meer passies dan in mijn Instagram-feed passen. Of in de bio, hahah. Daarom gaan sommige dingen dan maar in de story of op Snapchat. Voor een klant is het denk ik fijn dat ze in één oogopslag weten wat je doet en als ze je persoonlijk willen leren kennen, dat dat wel kan als ze verder kijken.
  Super leuke foto trouwens!

  • Iris

   Daar zit inderdaad ook wat in. Ik denk ook vooral dat het ligt aan wat bij je past en goed voelt. Ik probeer het een beetje te verwerken in mijn feed. Zodat mensen wel kunnen zien dat ik fotografeer en een beetje kunnen zien van mijzelf 🙂 Dank je!

 • Kelly

  Heel herkenbaar!! Ik heb meerdere studies gevolgd en heb zelfs twee totaal verschillende banen. Daarnaast fotografeer en blog ik. Multifunctioneel dus 😉. Ik vind alles leuk en interessant (nou ja, veel dingen) maar het is af en toe ook lastig om te schakelen. Daarbij zit er helaas maar 24 uur in een dag en zeven dagen in een week. Keuzes maken is lastig…de keuze is reuze.

  • Iris

   Wauw, ook al zo veel! Wat leuk 😀 Haha ja dat is inderdaad waar, we moeten het doen met de uren die we hebben.

 • Claire

  Zo herkenbaar Iris! Ik heb ook het luxeprobleem dat ik alles leuk vind. Ik zou zo graag willen tuinieren, verven, stempels maken, coderen, bakken enzovoort haha. Maar dat maakt het juist leuk! Ik ben benieuwd naar wat je gaat laten zien want dat je zo creatief bent maakt je natuurlijk veel interessanter (voor mij ook als klant). Spannend!!

  • Iris

   Ja dat is zeker waar, het maakt het ook echt leuker! Kan er ook echt van genieten om van alles te doen. Ah dat vind ik fijn om te horen!

 • Iris

  Hihi dit is super herkenbaar voor mij! Ik loop het liefst in zeven sloten tegelijk en kon met studiekeuze ook maar niet beslissen: wiskunde (heb ik één jaar gedaan), Nederlands (heb ik afgerond), of toch de kunstacademie? Of toch filosofie? haha. En daarnaast houd ik van schilderen, tekenen, koken en experimenteren met plantaardige recepten, yoga, hoepelen, gitaar spelen.. Het is verschrikkelijk haha en ik heb niet tijd voor alles. Gelukkig lukt het me nu wel om wat meer een balans te vinden en prioriteiten te stellen (maar niet altijd) Oh en kijk, ik ben bloggen zelfs vergeten in dit lijstje..!

  • Iris

   Haha, ik moest wel een beetje lachen om je reactie! Ik heb zelf ook kunstacademie nog gedaan, zoals je weet. Het inderdaad lastig om prioriteiten te stellen, maar dat wordt wel steeds beter moet ik zeggen. Ik heb eerder dat ik mezelf soms voorbij loop, omdat ik zo veel wil haha.

 • Melle

  Mooi Iris! En ik weet zeker dat je gewoon ook alle identiteiten bent en kunt zijn. Dat gevoel van een keuze moeten maken vind ik echt heel herkenbaar, maar dat hoeft helemaal niet. Gewoon doen waar jij blij van wordt. En als dat 100 dingen zijn, helemaal prima! Daarnaast, niet van al die passies hoef je je beroep te maken. Sommige dingen kunnen ook als hobby blijven en andere geven de ruimte daar juist voor. Bijvoorbeeld als je werkt als freelance fotograaf, dat geeft ruimte om ook andere dingen te blijven doen. Dat is toch perfect?

  • Iris

   Je hebt helemaal gelijk, wat heb je dit goed verwoord! <3 Inderdaad hoeft niet alles mijn werk te zijn en dat is maar goed ook. Maar in mijn privéleven wil ik ook nog van alles en dat maakt het misschien nog wel het moeilijkst haha.

 • Rachel Kromdijk

  Je eerste zin zou ik zo kunnen schrijven.. ik wil ook teveel, ik vind ook teveel leuk maar wauw.. ik heb nu drie social media apps verwijderd en dat scheelt al een hoop. Niet elke dag een artikel online willen zetten heeft mij ook meer me time opgeleverd. Ik vind het geweldig om te schrijven maar het moet geen verplichting worden.. want tja ik werk ook gewoon nog 40 uur in de week. Verder zorg ik wel dat er iedere week twee video’s staan ingepland op mijn Youtube kanaal.

  • Iris

   Ik kan mij voorstellen dat dat heel veel scheelt. Klopt, ik probeer elke week een blogpost online te plaatsen. Dit lukt vaak wel, maar elke dag zou ik echt niet kunnen en ook niet willen. Het is dan ook niet mijn uiteindelijke baan dus dat scheelt 🙂

 • Tessa

  Heel herkenbaar! Soms overweldig ik mezelf wel eens met alles wat ik nog wil en alle wilde plannen die ik heb en word ik er moe van. Maar meestal zie ik het als een zegen omdat je altijd nieuwsgierig blijft en jezelf blijft ontwikkelen en zo blijft het leven interessant.

  • Iris

   Het kan inderdaad op zijn tijd heel overweldigend zijn, maar ik denk dat je dan weer op een punt aankomt waarbij je weer moet gaan zoeken naar een balans die goed voelt. Inderdaad, zo zie ik het ook!

 • Merel

  Zo herkenbaar! Voor mij is het wel vermoeiend, ik pak te veel aan omdat ik het graag wil en kom daardoor regelmatig mezelf tegen. Vaak heb ik het dan zo druk dat ik aan andere dingen niet meer toe kom en daar weer van baal. Ik moet het misschien zoals jou wat meer accepteren!

  • Iris

   Hmm ja als je toch regelmatig tegen jezelf aanloopt is het misschien juist goed om wat prioriteiten te stellen? Vaak merk je wel welke dingen eigenlijk hoger op het lijstje staan. Misschien kan je het dan zo plannen dat jij er zelf niet onder doorgaat en vooral dat je geïnspireerd blijft! Als je een keer hulp nodig hebt kun je mij ook altijd een berichtje sturen! You can do this <3

 • elcke

  JUP! Dit herken ik ook heel erg. Ik heb ook meerdere identiteiten en wil ook veel te voel doen. Ik kom echt tijd te kort op een dag. Ook wil ik soms gewoon even niets doen en dat kost ook weer tijd, erg flauw.. al zeg ik het zelf.
  Ik vind het leuk om je zo op deze manier beter te leren kennen, dus blijf vooral lekker blowen over de dingen waar jij mee bezig bent 😀

  Liefs, Elcke

 • elcke

  Hahah! Ik bedoel natuurlijk BLOGGEN! Mijn telefoon maakt de laatste tijd echt onwijs vervelende autocorrecties. Die moet ik maar eens gaan uitzetten, want de afgelopen week maak ik in reacties onwijs veel taalfouten hierdoor.

  Liefs!

  • Iris

   Hahaha, heel herkenbaar hoor die vervelende autocorrecties, geen probleem! Wat fijn dat je je hier ook in herkent. Het is wel tof om veel dingen leuk te vinden, maar ik heb inderdaad ook uren te weinig in een dag. Je kan inderdaad ook niet de hele dag volop bezig, dus rust moet er ook nog bij en slaap haha. Dat is goed om te horen en ik blijf zeker lekker bloggen over alles wat mij bezighoudt. Liefs!

 • Marcel

  Ha iris dit is zoo herkenbaar en kenmerkend voor mijn leven om veel/”alles” leuk te vinden. Vroeger meerdere studies “geprobeerd”, diverse (soorten) banen, alle richtingen op. Leuk: wandelen, klussen, verbouwen, meubels maken, muziek luisteren en maken, documentaires en wetenschapsrogramma’s op àllerlei gebieden etc  kijken, auto’s, hardlopen, fietsen, fitness, tennis, badminton, reizen, strand, bos, ultieme rust bv in natuur, bankhangen, ultieme drukte bv festivals, uitgaan stappen, uit eten, koken, dieren, natuur, boten varen. Alles tegelijk op perfecte manier willen doen èn tevens in één keer supersnel af willen hebben etc. Maar dat kan niet wat weer demotiverend werkt om uberhaupt ergens aan te beginnen, met als uiteindelijk nul resultaat. Tegenwoordig probeer ik nog steeds niet te kiezen en probeer ik toch zo veel mogelijk, zij het, “een beetje” te doen en daarbij accepteren dat de dingen dan niet perfect gaan en snel gebeuren. En misschien moeten wij gewoon blij zijn dat wij multigepassioneerd zijn en niet nergensingepassioneerd 😉  

  • Marcel

   ..oh wacht… had mij tijdje terug zelfs gestort op fotografie 😉 incl dure camera en multilens -ja ook hìer weer MULTI lens 😉 – en alles uitzoeken over fotografie etc. Was een leuk half jaar maar wil ik ooit weer eens oppakken… maar tsja…

   • Marcel

    ..oh en tussendoor werken 😉 Maar jij hebt van één van je vele passies je werk gemaakt, dat lijkt mij super, zo ver ben ik nog niet

    • Iris

     Wat leuk dat het herkenbaar is! Inderdaad, ik ben ook heel blij dat we allerlei passies hebben, beter dan geen. En tof dat je ook weer fotografie wil gaan oppakken, zeker doen 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *