Het is al kerst en ik heb er zo veel zin in! Lekker eten, drinken en vooral samenzijn. Vaak heb ik vooral dat ik denk: Jemig is het nu alweer kerst, ik was er nog helemaal niet aan toe?! Dit jaar voelt dat eigenlijk heel anders. Ik kijk er juist naar uit en zing nu al een paar weken kerstliedjes. In deze blogpost wil ik stilstaan bij een aantal dingen. Lezen jullie met mij mee?

 

Iris Zaagman - stilstaan - merry christmas

Stilstaan bij een nieuw begin

 

Ik vroeg me af waarom ik er andere jaren zo tegenop zag. Ik denk dat ik er dan vooral tegenop zag dat het jaar zo snel voorbij was gegaan en ik de druk voelde van een nieuw jaar. Ik was nog niet klaar om het jaar af te sluiten, ik moest nog zo veel doen! Toch eigenlijk heel stom om te denken, want wat maakt het nou eigenlijk uit. Het idee van een nieuw begin is juist dat je al het andere achter je kan laten en opnieuw kan beginnen. Ik was zo’n control freak dat ik alles voor het nieuwe begin al perfect wilde hebben, zodat het nieuwe begin eindelijk kon beginnen. Snap je hem nog?

Nu ik er wat langer over nadenk weet ik wel waarom het nu anders voelt. Het afgelopen jaar ben ik bezig geweest om meer stil te staan bij dingen en dan bedoel ik echt alles. Ik stond meer stil bij mijzelf en wat ik voelde, ik stond meer stil bij veranderingen goed of slecht, ik stond meer stil bij de seizoenen en de mooie dingen die zij mee brachten, ik stond meer stil. En stilstaan is eigenlijk zo belangrijk voor mij. Ik holde altijd maar van hot naar her en ook in mijn hoofd is het vaak een wervelwind.

Door dit jaar meer stil te staan bij dingen heeft het mij ook geholpen meer te genieten van dingen en mensen om mij heen. Je kan wel stellen dat ik meer bewust ben en meer dankbaar ben voor alles. Wat een goed gevoel geeft dat!

 

“The secret to having it all is knowing you already do.”

 

Stilstaan en dankbaar ben ik voor

 

  • het samen kunnen zijn met mijn dierbaren
  • dierbaren die altijd voor mij klaarstaan
  • het kunnen volgen van (meerdere) studies
  • het hebben van een dak boven mijn hoofd en de spulletjes waar ik zo van geniet
  • de mooie wereld, waar van alles te ontdekken is
  • alle lichtpuntjes (de 100 happy days challenge heeft mij hier heel veel bij geholpen)
  • meer rust kunnen vinden in mijzelf (dat zal altijd een uitdaging blijven)

 

Waarschijnlijk ben ik nog een heleboel dingen vergeten, maar ik denk dat dit het grootste deel van mijn dankbaarheid omvat. Laten we dit jaar eens stilstaan bij alles. Ik bedoel niet letterlijk stil staan, want natuurlijk ga je weer van alles beleven en dat moet ook. Maar sta eens stil bij alle belevenissen, bij je dierbaren, bij momenten en fijne dingen. Sta stil, neem eens een keer een diepe zucht en ga dan weer verder. Sta stil bij het leven en jezelf. Dat zal je zo veel brengen, vooral rust.

Ik wil iedereen hele fijne feestdagen wensen en dit was even mijn boodschap voor deze kerst, haha. Geniet ervan!

 

Op welke manier zou jij willen stilstaan en waar ben jij dankbaar voor?

 

 

 

Iris Zaagman