Social media opruimen

Eerder schreef ik over het digitaal opruimen van je laptop of computer en ook op social media wil ik een slag maken. Hier ben ik wel steeds meer mee bezig, maar dit voelt voor mij best wel dubbel. Het voelt nog niet altijd helemaal goed op de een of andere manier. Hierin ben ik echt nog op zoek naar een balans voor mijzelf. 

Ik heb echt een beetje een haat-liefde verhouding met social media. Social media is namelijk ideaal voor het promoten van mijn fotografie-bedrijf. Vooral Instagram gebruik ik enorm veel. Ook vind ik het geweldig dat ik via dit platform geregeld mensen spreek en daar vervolgens mee afspreek in het echt. Zo heb ik al hele leuke ontmoetingen gehad. Dit soort dingen geven mij energie en ik word er oprecht heel blij van. Ik hoor namelijk graag jullie mening over bepaalde onderwerpen en ik vind het leuk om met jullie in gesprek te gaan. Of dit nou face-to-face is of via de reacties. Daarnaast ontdek ik van alles op social media. Interessante stukken om te lezen, nieuwe fair fashion kledingmerken, toffe boeken of andere producten. Door social media heb ik manieren van denken ontdekt, mediteren en zie ik prachtige reisfoto’s.

Toch heeft het voor mij ook een keerzijde. Door social media is het bijna onvermijdelijk jezelf te vergelijken met andere mensen. Waar het eerst begint als een inspiratiezoektocht en een energieboost kan ik eindigen in een dip. Dan vind ik mijn fotografiestijl ineens stom, want andere fotograferen doen dat veel beter. Dan weet ik ineens niet meer wat ik zelf nou eigenlijk vind, want overal vind iedereen wat op het internet. Ga zo maar door. Al veel eerder schreef ik dat ik mijzelf niet wil vergelijken met anderen en dat als dit gebeurde ik gewoon mijn mobiel wegleg. Maar eigenlijk is het dan al te laat. Ik heb mij dan al vergeleken met anderen, ik voel mij dan al niet meer energiek en de inspiratieboost is dan al weer voorbij.

Voor iedereen is dit gevoel waarschijnlijk anders. De één kan het wat beter hebben dan de ander. Bij mijzelf merk ik soms dat ik te veel prikkels krijg van social media. Ik grijp maar naar mijn mobiel om weer te kijken en ik blijf maar kijken naar al die interessante posts. Ik word er door afgeleid en soms word ik er onzeker door. Een andere keer word ik er blij van en geïnspireerd of lees ik een stuk waardoor ik denk de wereld aan te kunnen. Deze gevoelens gaan allemaal heel snel, maar zijn ook heel kort. Soms ben ik een beetje overrompeld door alle gevoelens (wat klinkt dit suf, maar het is wel waar). Het gevoel dat ik dingen mis komt ook geregeld voor, terwijl de wereld echt niet ineens vergaat als ik die informatie niet heb gelezen.

Ik weet gewoon even niet hoe ik hier mee om wil gaan en hoe ik voor mij een goede balans kan vinden. Het aan de ene kant meer mensen ontdekken en ontmoeten trekt mij enorm, ik zie zoveel goede en fijne mensen om mij heen. Zo zou ik iedereen wel willen volgen, want ik hou van mensen. Aan de andere kant zijn die prikkels te veel. Ik weet even niet zo goed hoe ik een balans moet vinden. Minder mensen volgen voor minder prikkels? Vaste tijden stellen voor het kijken op social media? Gewoon niet te moeilijk nadenken?

Wat ik nu vooral probeer te doen is in ieder geval niet meteen op social media kijken wanneer ik wakker word. Gewoon om mijn dag met mijzelf te beginnen en mijn eigen ideeën. ’s Avonds probeer ik mijn mobiel ook vaker weg te leggen, ook al vind ik het dan nog wel lastig. Ik wil weer vaker aandacht kunnen hebben voor aquarelleren, voor een goed boek en voor een spannende of lachwekkende film zonder telkens mijn mobiel erbij te willen pakken.  Verder ga ik toch wat mensen ontvolgen. Dit is absoluut niet persoonlijk en ik merk dat veel mensen dit wel persoonlijk opvatten. Een tijdje terug had ik dit soms ook, maar ik merk nu dat dat verandert is. Ik snap het, ik snap dat mensen een bepaalde focus willen leggen. Het is aan ieder om te kiezen mijn profiel(en) te volgen. Ik doe mijn best iets toe te voegen, maar dat zal niet voor iedereen zijn. Dat snap ik en dat is oké.

Hoe ga jij om met alle prikkels via onder andere social media? Ik ben echt heel benieuwd hoe jullie hierin staan en hoe jullie dit in balans houden voor jezelf.

Iris Zaagman

14 Comments

 • Lianne

  Herkenbaar stukje, Iris – En mooi ook dat je t zo eerlijk beschrijft van ‘joh in principe is het mooi maar ik word er ook wel dipperig, vergelijkerig en dus onzeker van.’ Ik deel die mening wel. Ik ben in de zomer 3 maanden cold turkey gegaan, ben nu wel weer regelmatig online en je merkt ZO snel dat je er weer in verzandt!

  Ik ben nog aan het zoeken naar de balans, maar ik laat bijvoorbeeld mijn telefoon s’nachts aan de oplader in de woonkamer, pak juist een boek als ik de drang voel om de Bermuda Driehoek van Social Media weer in te gaan (want, prikkels op een andere manier!) en ga meer online om zelf te delen dan om te kijken.

  Het blijft wel tricky – als ik iets gedeeld heb wil ik toch weten wat voor reacties er dan zijn en dan kijk je toch weer vaker.

  • Iris

   Fijn dat het herkenbaar is, het blijft inderdaad lastig. Ik probeer inderdaad ’s avonds mijn mobiel na een bepaalde tijd neer te leggen, maar het is inderdaad heel verleidelijk nog even te kijken als je wat gepost hebt. Ik vind het echt heel tof dat je 3 maanden geen social media hebt gedaan, ik zou dat denk ik niet eens kunnen. Ik denk ook dat ik daarna weer in hetzelfde schuitje zit, dus vandaar dat ik een balans wil. Ik wil inderdaad vooral voor ’s nachts ook een gewone wekker aanschaffen en gewoon meer gaan lezen (want love lezen).

 • Claire

  PRECIES DIT! Echt als ik me bedenk hoe vaak ik zinloos op Facebook of Instagram volg dan voelt dat echt als verspilde tijd. Ik merk dat ik er de helft van de tijd niet eens vrolijker van word. Ik voel me soms ook onzeker als ik naar andere blogs kijk of ‘girlbosses’, want doe ik het wel goed? Ben ik wel zo bekwaam? Ik heb dus ook echt een dubbel gevoel met sociale media. Laatst heb ik een wekker gekocht zodat ik mijn telefoon niet meer rond het slapen kan gebruiken. Anders slaap ik zo lastig en word ik meteen afgeleid. En ook de pushmeldingen heb ik uitgezet. Ik wil meer creatieve dingen doen zoals fotograferen en handletteren in plaats van zinloos scrollen op m’n telefoon.

  • Iris

   Ik kan mij helemaal vinden in je reactie! Vaak scroll ik ook maar wat doelloos en eigenlijk wil ik er meer mijn aandacht bij hebben en echt de mensen volgen die ik interessant vind of waar ik blij van word. Ik ben inderdaad ook aan het zoeken naar een wekker, heb je nog een goede tip voor een wekker? Jaaa, meer creatief bezig zijn is zo fijn en ik wil ook echt graag meer lezen. Dat doe ik al, maar het kan echt nog wel meer.

 • Sytse - Het Groene Broertje

  Herkenbaar hoor. Ik leef tegenwoordig in een wereld zonder pushmeldingen. Ik beslis zelf wanneer ik kijk en hoe lang. Op Facebook heb ik alleen nog echte vrienden en een paar vegans die me inspireren. 22 mensen geloof ik in totaal. Dat is zat! Zo zie ik niet de onzin van mensen die me eigenlijk niet boeien. Ik schreef er een tijdje terug een artikel over. Misschien heb je daar ook wat aan. Xx

  • Iris

   Super goed, ik heb inderdaad de pushmeldingen ook uitgedaan. Ik werd er helemaal gek van en ik grijp nu ook al te vaak naar mijn mobiel. Ik heb inderdaad je artikel gelezen en vond het heel interessant, ook omdat ik er zelf ook zo over aan het nadenken ben. Thanks, xx

 • Marieke - Greenblush

  Herkenbaar hoor! Toevallig schreef ik er van de week nog een blogpost over. Ik heb geen persoonlijke Facebook account meer, alleen nog een blog gerelateerde zodat ik met gelijk gestemden in contact blijf. Maar inderdaad, al die prikkels! Ik snap je helemaal!

  • Iris

   Wat goed! Ik hou inderdaad ook alleen maar mijn Facebook vanwege mijn fotografiepagina, maar op mijn persoonlijke pagina zet ik bijna nooit iets. Dat vind ik ook oké. Vooral de prikkels doen het hem bij mij. Tijd om er wat aan te veranderen dus 😀 Fijn dat het in ieder geval herkenbaar is!

 • Iris

  Ik herken me hier heel erg in. Soms zie ik van die flaylays met een perfecte stijl en belichting en dan denk ik bij mezelf ‘waar begin ik eigenlijk aan’. Maar het beste is om gewoon te accepteren dat er iemand is die het mooier en beter kan, dan kun je zelf ook alleen maar beter worden 😉

  • Iris

   Het is inderdaad lastig jezelf niet met een ander te vergelijken. Ik probeer vooral heel erg alles op mijn manier te doen, maar het is ook absoluut een valkuil voor mij!

 • Claire van Vrijberghe de Coningh

  Wat een heerlijk blog weer Iris en wat fijn om alle reacties terug te lezen! Ook voor mij is het super herkenbaar. Het doelloos urenlang door mijn tijdlijn scrollen, liken, reageren, Tweeten etc. Het zijn vooral de prikkels die je niet wilt zien (voor mij is dat dierenleed en eindeloze discussies) die zoveel energie zuigen. Toen ik net begon werd ik ook onzeker wanneer ik naar de concurrentie keek. Dat heb ik gelukkig wel afgeleerd. Wat bij mij hielp was een zakelijke pagina aanmaken. Nu is het alleen nog zaak dat ik weer ga afkicken van het ‘persoonlijke’. Wie weet dat zo’n cursus wel iets is. Heb je er ooit van gehoord? Het heeft iets te maken met onder begeleiding afkicken van social media, alles op stil en weer de wereld instappen hoe het is zonder telefoon. Nu ik het alleen al typ merk ik al direct een soort van zen vibe tevoorschijn komen, haha!

  • Iris

   Dank je Claire! Leuk hè, ik vind het ook echt leuk om te horen hoe iedereen hier over denkt en dat het toch wel heel herkenbaar is. Dat kan ik heel goed begrijpen en dat heb ik zelf nog wel eens. Bedoel je een zakelijke Facebook? Ik dacht dat je daar perse een persoonlijke pagina voor nodig hebt? Dus ik heb nu nog beiden. Nee, ik heb nog niet eerder van een cursus gehoord over het afkicken voor social media. Ik ben wel heel benieuwd hoe ze dat zouden insteken! Haha ja, ik ben bezig met mijn kanalen wat op te ruimen en ik voel de rust na een paar dagen nu al. Heerlijk!

 • Aleid

  Wat leuk en goed dat je hier een blog over hebt geschreven, Iris! Ik herken ook zeker wat jij hierover zegt. Aan de ene kant de inspiratie (!!), aan de andere kant de prikkels die, als je even niet oplet, verspreid over de dag binnenkomen. En toch inderdaad een heel fijn en leuk hulpmiddel om je bedrijf / project te promoten en leuke contacten op te doen 🙂 Zoals jij laatst al vroeg of ik het leuk vind een keer in Groningen wat af te spreken; lijkt me zeker leuk!

  • Iris

   Dank je meid! Inderdaad het kan gewoon zo tegenstrijdig zijn en ik probeer vooral heel erg te kijken naar de momenten wanneer ik er wel inspiratie van krijg en voor de rest vooral te minderen. Maar ik soms makkelijker gezegd dan gedaan, haha. Super leuk, lijkt mij heel gezellig! Dan houden we contact en hoor ik het graag als je weer eens in Groningen bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *