Fotograferen doe ik nu al jaren. Niet alleen bij het sorteren en foto’s bewerken ben ik best wel perfectionistisch, maar ook met wat ik op de foto zet. In dit artikel wil ik het met jullie hebben over perfectionistisch zijn met vakantiefoto’s. Want bij vakantiefoto’s hoeft niet alles perfect, toch?

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

 

Perfectionistisch met vakantiefoto’s

 

Vroeger maakte ik altijd enorm veel foto’s op vakantie, honderden, maar tegenwoordig eigenlijk heel weinig. Waarom dat was ontstaan wist ik niet. Totdat ik besefte dat ik er veel te perfectionistisch naar keek. Elke foto moest goed genoeg zijn voor bijvoorbeeld mijn portfolio. Tijdens het laatste weekendje weg kwam ik erachter dat dit natuurlijk grote onzin was. Het foto’s maken tijdens een vakantie is juist voor het plezier? Ik maakte altijd foto’s van alles, mensen, steden, landschappen, spullen, huizen, deuren, eten en ga zo maar door. Natuurlijk heb ik de voorkeur om mensen te fotograferen, maar dat verdwijnt echt niet als ik op vakantie ook eens een andere foto maak.

Zo is mijn voornemen ontstaan om de komende vakanties lekker foto’s te maken van alles waar ik blij van word. Want dat blij worden van foto’s maken wil ik altijd in mijn leven houden. Het komt veel te vaak voor dat fotografen stoppen met hun bedrijf, omdat ze geen plezier meer hebben in hun werk. Ik wil daarom niet vergeten dat mijn fotograferen ooit begonnen is als hobby. Dat ik er nu ook mijn geld mee verdien maakt niet uit. Ik wil plezier hebben en houden in mijn werk.

 

Loslaten

 

Het loslaten van perfectionistisch gedrag is nog niet zo makkelijk en ik denk dat heel veel mensen dit met mij ervaren. Om lekker te kunnen fotograferen op vakantie moest ik even mijn portfolio en mijn school vergeten. Natuurlijk kan je de technieken gebruiken, maar het is niet voor een beoordeling ( let it go!). Om mijn gedachten even op een rijtje te zetten heb ik het volgende lijstje gemaakt:

 

  • Ik mag en kan gewoon foto’s maken van alles, want wie houdt me tegen?!
  • De digitale fotografie is juist toereikend om helemaal los te gaan. Zelfs analoog, leef je uit! Experimenten leveren vaak geweldige dingen op.
  • Gekke foto’s maken van en met mensen is leuk. Gegarandeerd dat je weer dubbel ligt als je terug kijkt naar de vakantiefoto’s.
  • Plekken vastleggen deed ik eigenlijk nooit echt, maar sinds ik dat doe kan ik mijn fijne gevoel van toen weer helemaal herbeleven.

 

Vakantiekiekjes in Hamburg

 

Afgelopen weekend ben ik naar Hamburg geweest voor een volleybalweekend en wat was dit heerlijk! Ik heb ontzettend veel nieuwe mensen ontmoet en fijn gesport ( met héél veel spierpijn als gevolg). Jammer genoeg werd ik aan het eind van het weekend wat ziekig en heb niet veel van de stad kunnen zien. Gelukkig  ging het zondagavond nog wel om een stadswandeling te maken. En wat heb ik heerlijk foto’s gemaakt. Van alles wat ik mooi vond. Hieronder heb ik nog wat extra foto’s van Hamburg voor jullie.

 

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto'sIris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto'sIris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

 

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

 

Waar maken jullie (veel of weinig) foto’s van tijdens de vakantie? 

 

 

 

Iris Zaagman