Opruimwoede

Afgelopen jaar is er best wel veel veranderd in hoe ik mijzelf zie en in hoe ik dingen wil aanpakken. Ik voelde mij niet heel erg goed. Niet alleen in mijn hoofd was alles teveel, maar ook alle spullen om mij heen kon ik ineens niet meer hebben. Ik werd letterlijk geïrriteerd van zoveel spullen, alles stond mij in de weg. Er moest het nodige veranderen. De komende tijd zal ik dan ook vaker schrijven over hoe ik rust en ruimte in mijn leven creëer. Dit keer schrijf ik, zoals je ziet, over opruimwoede.

 

Opruimwoede

 

Zo weten jullie dat ik bezig ben met meer rust voor mijzelf te creëren in mijn hoofd, maar ik ben hier inmiddels ook al een tijdje mee bezig in mijn omgeving. Ik had namelijk het gevoel dat ik alles wel weg kon gooien. Ik ben er gewoon zat van. Ik wil dingen in mijn leven waar ik van hou en die ik ook echt nodig heb.

Dus ik ben enorm aan het opruimen geslagen. Dingen uit mijn verleden die ik al een eeuwigheid bewaarde konden eindelijk weg, want waarom zou ik dingen bewaren waar ik eigenlijk helemaal niet blij van word of soms juist een beetje verdrietig. Lekker cliché inmiddels, maar het boek van Marie Kondo heeft mij hier heel erg bij geholpen. Niet eens zozeer het opruimen zelf, maar vooral het afstand doen van dingen en het beseffen dat het maar spullen zijn. Vroeger kon ik nooit spullen weg doen. Ik zag spullen bijna als een levend ding en vond het dan zo zonde om weg te doen. Spullen met een emotionele waarde of van vroeger vond ik dan ook het moeilijkst. Het heeft even tijd nodig gehad om daar oké mee te zijn en überhaupt aan te willen beginnen. Ik was er eerst nog niet klaar voor, nu wel. Ik heb nu nog de spullen bewaart waar ik goede herinneringen aan heb en dat voelt goed. Het voelt goed om nu het verleden het verleden te kunnen laten.

“If it doesn’t matter get rid of it.” – Banksy

Ik heb ongeveer de volgorde van Marie Kondo aangehouden en ben begonnen met kleding, daarna boeken enzovoort. Het wegdoen voelde uiteindelijk als een soort bevrijding. De spullen slokten mij niet meer op en stonden mij een stuk minder in de weg. Later heb ik nog een keer van alles weggedaan, want de eerste keer moest de zelfverzekerdheid van opruimen nog wat groeien. Ik zat wat te mopperen over spullen om me heen en mijn moeder kwam even later naar boven met een vuilniszak: ‘Gooi hier alles maar in, dan brengen we het later wel naar de kringloop’. Daarna voelde het al een stuk beter. Steeds meer rust om mij heen.

Klaar ben ik nog lang niet. Nog steeds kom ik spullen tegen waarvan ik denk dat ze weg kunnen. Het gaat mij nu wel een stuk gemakkelijker af. Het is een proces en ik ga net zo lang door tot dat het echt goed voelt. Het enige waar ik wel eens moeite mee heb is dat ik me besef hoeveel geld ik wel niet had kunnen besparen door al die spullen niet te kopen. Ik probeer dan maar te denken dat ik nu veel bewuster koop en dat dit niet meer op deze manier zal gebeuren. Ik probeer het maar als een goede les te zien voor de rest van mijn leven. In een volgende blogpost zal ik ook ingaan op bewuster kopen, maar eerst wil ik jullie mijn tips meegeven. Misschien heb je er wat aan.

Tips voor het opruimen:

 • Schrijf eerst op wat je graag wil bereiken. Probeer zo concreet mogelijk te zijn. Ik heb bijvoorbeeld opgeschreven dat ik een rustig plek wil waar ik niet telkens opruim-neigingen heb. Ik wil mijn ruimte sneller kunnen schoonmaken. Ik wil minder spullen om mij heen hebben en niet constant prikkels hebben van alles om mij heen. Ik wil warm licht en rustige kleuren. Ik wil kleding hebben die ik goed kan combineren en waar ik mij goed en blij in voel. Ik wil spullen laten gaan waar om de verkeerde redenen angstvallig aan vasthou. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Je kan dit toepassen op verschillende ruimtes en aspecten van je leven.
 • Breng spullen die je hebt uitgezocht zo snel mogelijk weg. Anders heb je kans dat je er weer spullen uit gaat halen om de verkeerde redenen. Vaak is het zo dat wanneer de spullen uit het zicht zijn je de spullen ook snel vergeet.
 • Doneer spullen aan een kringloop of aan een goed doel. Dingen die echt helemaal af zijn kun je natuurlijk weggooien. Voor oude apparatuur zou je kunnen kijken of je die ook kan doneren. Je kan bijvoorbeeld oude mobieltjes opsturen naar goede doelen, bijvoorbeeld Unicef.
 • Wanneer je alles hebt uitgezocht, zorg dan dat alle spullen een vaste plek krijgen. Geen sleutels meer die verdwijnen of enorme stress tijdens een belastingaangifte.
 • Je zou een vriend of familielid kunnen vragen om samen op te ruimen als je dat fijn vindt. Soms is het makkelijker om dan een knoop door te hakken. Let wel op dat dit iemand is die objectief en eerlijk is, anders schiet je er juist niks mee op.
 • Plan het opruimen van te voren in. Zo kan je er de tijd voor nemen en echt jouw aandacht houden bij je doel.
 • Voor inspiratie kijk ik graag filmpjes over minimaliseren via Youtube. Een paar van mijn favorieten zijn: LightbyCoco, Madeleine Olivia, Sadiya Marie en Taylor Nicole.
 • Er zijn ook verschillende Facebook-groepen waar je dilemma’s op kan plaatsen of het proces kan (laten) zien. Tik KonMari in de zoekbalk en er is een hele lijst met mogelijke groepen. Ook via Reddit kan je kijken op verschillende pagina’s, tik dan bijvoorbeeld decluttering, KonMari of minimalism in.

Nou dat zijn een aantal van mijn tips. Wanneer jullie specifieke vragen hebben kan je die natuurlijk altijd stellen. Laat mij ook vooral weten als je nog andere tips hebt. Zijn jullie ook al druk aan het opruimen of is het niks voor jou?

11 Comments

 • Iris

  Ja! Ik ben dit boek momenteel ook aan het lezen (luisteren eigenlijk, als een luisterboek) en ik vind het ook wel heel bijzonder en logisch tegelijk wat zij doet! Ik heb al een langere tijd op reis een gevoel van vrijheid met weinig spullen, alles z’n vaste plek. Maar als ik dan thuis kom denk ik meteen: aaargghh, weg met al die spullen! Dit is voor mij dus een ongoing proces en ik ben er nog lang niet, maar het komt:) haha. Herkenbaar dus!

  • Iris

   Wat goed! Fijn dat het zo herkenbaar is. Ik ben er nog steeds niet mee klaar voor mijn gevoel, maar het gaat steeds beter en ik kan ook steeds beter dingen loslaten. Het voelt echt als een bevrijding! Ik vind het ook zo leuk dat jullie langere tijd op reis zijn met weinig spullen, heerlijk 😀

 • Claire

  Zo herkenbaar! Iedereen is volgens mij een beetje prulletjesmoe. Ik moet dat boek van Marie Kondo ook maar eens kopen want ik hoor het overal haha. Ik wil er trouwens niet eens over nadenken hoeveel geld ik wel niet heb uitgegeven aan rotzooi…

  • Iris

   Ik geloof het ook, ik zie nu zo veel mensen die bezig zijn met spullen uitzoeken. Inmiddels ben ik ook druk bezig mijn moeder aan het helpen en ik heb ook al geholpen bij mijn opa en oma. Ik vind het super leuk om te doen en hou eigenlijk altijd al van opruimen en dingen uitzoeken. Het is ook wel echt een proces, je wordt er steeds beter in 🙂

 • Michelle

  YouTube video’s over minimaliseren… ik wil het kijken maar ook weer niet want ik weet dat ik dan dagenlang niks anders doe haha. Fijne tips Iris!

  • Iris

   Thanks! Haha, ja het is wel een beetje verslavend, dus dan kan je er beter even mee wachten.

 • Annelies

  Ik voel mij precies zoals jij je hier beschrijft…wat gek.
  De laatste maanden geen rust in mijn hoofd, met vanalles bezig en veel willen bereiken maar niet weten hoe.
  Opruimen is zeker iets wat helpt en dat heb ik ook ondervonden. Nog niet zo lang bezig maar opruimen en alles netjes houden helpt echt wel voor dat tikkeltje rust.
  ik kijk alvast uit naar hetgeen je nog allemaal zal beleven om die rust te bekomen.

  • Iris

   Wat toevallig inderdaad. Het opruimen heeft mij heel veel verschillende inzichten gegeven. Ik moet zelf namelijk ook wat minder all over the place zijn, net als mijn spullen. Ik probeer daarom de avond van te voren op te schrijven wat ik de volgende dag wil doen. Daarnaast probeer ik ook zoveel mogelijk te single-tasken en vergelijkbare klussen samen te voegen. Bijvoorbeeld foto’s maken op één dag, foto’s bewerken op de andere dag en weer blogposts schrijven op de volgende dag. Misschien helpt dit voor jou ook? Super goed dat je ook bent begonnen met opruimen, dat zal je goed doen! Leuk, ik ga mijn best doen jullie mee te nemen!

 • Marieke

  “Ik werd letterlijk geïrriteerd van zoveel spullen, alles stond mij in de weg”. Oh zo herkenbaar!

  • Iris

   Wat “fijn” dat het herkenbaar is. Ben je ook al flink aan het opruimen? 😀 Ben benieuwd naar jouw ervaringen daarmee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *