Mindmappen

Ik zal de komende tijd meer blogposts gaan schrijven over dingen die mij inspireren. Inspiratie is belangrijk voor veel mensen, om lekker bezig te zijn, te dromen, mooie plaatjes bekijken, noem het maar op. Waar ik persoonlijk veel inspiratie uit haal is een mindmap. Een mindmap maken stimuleert mijn denken in een proces en het is vooral heel erg leuk! Om jullie ook deze geweldige methode mee te geven schrijf ik hier een blogpost over.

 

mindmap

Wat is een mindmap?

 

Veel mensen zijn wel bekend met de mindmap. Toch zal ik het even kort uitleggen: een mindmap is een soort brainstorm (een ideeënstorm zou je het zelfs kunnen noemen), waarmee je een bepaald onderwerp kunt uitwerken of specificeren.

Hoe werkt een mindmap?

 

Het is de bedoeling dat er één of misschien een paar woorden in het midden worden gezet. Dit is het onderwerp van de mindmap. Aan dit onderwerp ga je weer aparte kopjes, sub-onderwerpen, verbinden. Dit kan elke keer zo doorgaan, op een geven moment heb je dus meerdere “vertakkingen” van het onderwerp en kun je hier gedachten, informatie of ideeën bij schrijven.

Tekst, plaatjes en tekeningen?

 

Voor een mindmap kan van alles gebruikt worden. Sommige mensen vinden het prettig om alleen tekst te gebruiken (zodat er lekker doorgeschreven kan worden) en anderen vinden het heerlijk om tekst en afbeeldingen/ tekeningetjes af te wisselen (gaat meer richting moodboards). Iedereen zal hier zijn eigen draai in gaan vinden. Ikzelf vind het heerlijk om te schrijven en maak er af en toe kleine tekeningetjes bij. Wanneer ik echt meer tijd heb plak ik er ook wel eens afbeeldingen bij.

Voor de tekst kunnen leuke kleurtjes gebruikt worden. Per sub-onderwerp kan je bijvoorbeeld een bepaalde kleur gebruiken of allemaal verschillende kleuren. It’s your choice en zo leuk!

 

kleurtjes

 

Waarover mindmappen?

 

Een mindmap kan eigenlijk overal over gaan. Deze methode kan gebruikt worden om teksten op je eigen manier samen te vatten, maar ook om een bepaald creatief proces te stimuleren. Ikzelf heb mindmapping regelmatig gebruikt om een goed overzicht te krijgen van mijn scriptie, maar ik gebruik het ook voor mijn fotografie. Wanneer ik een fotografie-opdracht/-project heb schrijf ik doormiddel van een mindmap mijn ideeën, gedachten en mogelijkheden op. Wanneer gebruik je een mindmap, hieronder een aantal opties:

 • Samenvatten van een tekst – bijvoorbeeld per hoofdstuk, belangrijke citaten enzovoort.
 • Ideeën – bijvoorbeeld DIY, reisplannen, projecten, lijstjes —> schrijf, knip en plak er op los!
 • Een onderwerp onderzoeken – bijvoorbeeld informatie en afbeeldingen.
 • Creatief proces –  vorm, inhoud, functie, ideeën (bijvoorbeeld bij een fotografie-project, tekeningen, 3D-objecten).

Bij een mindmap kan je kiezen voor een overkoepelend thema (bijvoorbeeld: fotografie), maar er kan ook toegespitst worden naar een bepaald hoofdstuk van dit thema (bijvoorbeeld: portretten).

Ach weetje, ik mindmap eigenlijk overal over. Het is zo heerlijk om bezig te zijn en inspiratie op te doen of te vinden!

Inspiratie:

 

Via Pinterest (wat is het toch een geweldig iets) heb ik voor jullie wat inspiratie bij elkaar gezocht. Uit andermans mindmaps kan je ook weer een hoop inspiratie op doen. Ik vind het dan ook heerlijk om een beetje rond te neuzen.

BnK-MEiCYAAyh9w

4896f807a3a9a2b963b6328beee6b953

7255e46b3f25f2b40fe355096595ee90

 

e48067db92ac61eb8cd4d1d9e183b1d3

 

Voor meer inspiratie kunnen jullie natuurlijk verder zoeken (tip), maar je kan ook even op mijn Pinterest-pagina kijken.

Maken jullie ook wel eens een mindmap en hoe pakken jullie dat aan?

 

 

Follow my blog with Bloglovin

4 Comments

 • Marleen

  Ik vind mindmappen echt heerlijk! Vooral als je met meerdere personen bent is het fijn! Voor mijn opleiding gebruiken we het ook veel 🙂 xx

  • Iris

   Same here, zo lekker om allerlei dingen op te schrijven! Ik gebruik het zelf ook veel voor mijn opleiding inderdaad en bij het lesgeven heb ik het ook meerdere keren gebruikt 🙂 Leuk dat je een berichtje achterlaat!

 • Daniëlle

  Leuk artikel iris! Mindmappen is overzicht maken en gebruik het ook vaak om 100000 ideetjes in mijn hoofd op papier ruimte te geven..of brainstormen met leerlingen wanneer ze vastlopen!

  • Iris

   Bedankt! Klopt, ik maak echt van alles mindmaps! Ik gebruik het inderdaad ook vaak met leerlingen. Ze vinden het alleen al heel leuk om te doen 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *