Ervaringen voor het leven

Door mijn opruimwoede die ik een tijdje geleden had, en nog steeds wel heb af en toe, ben ik meer gaan denken over wat wel belangrijk voor mij is. Sowieso ben ik het afgelopen jaar bezig geweest met wat belangrijk voor mij is. Daar komt altijd weer uit dat ervaringen het meest belangrijk voor mij zijn. Je leert veel van ervaringen, je maakt mooie herinneringen door ervaringen en je kan ook enorm genieten van de ervaring zelf.

 

Dit prachtige mooie gedichtje een kaartje stuurde Aleid van Schitterend Leven mij op.

 

De laatste tijd sta ik langer stil bij ervaringen, dit komt ook doordat ik nu mijn dankbare en fijne momenten bijhoud in mijn Lievelings-blogposts. Elke dag schrijf ik drie favoriete dingen van die dag op en elke maand blik ik terug om Lievelings voor jullie te schrijven. Het is alsof ik alle herinneringen weer opnieuw ervaar. Hierbij heb ik bewust gekozen voor de fijne ervaringen, omdat ik positiever in het leven wil staan, mij wil beseffen wat ik allemaal heb. Ook helpt het mij enorm om te kijken waar ik nou eigenlijk blij van word. Het is bijna een soort gids. Je bent zo bewust bezig met wat je wel en ook wat je niet fijn vindt. Hierdoor leer ik veel over mijzelf.

Wat ook enorm naar voren komt in Lievelings is dat ik juist blij word van ervaringen. Natuurlijk is het leuk om af en toe eens wat te kopen en ook dat komt er in voor, maar de dingen die blijven hangen zijn de herinneringen die ik gemaakt heb. De dingen die ik gedaan heb om mijzelf te ontwikkelen, speciale momenten die ik met anderen heb beleefd en kleine dingen die gewoon ontstaan in het leven.

Er was een tijd dat ik liever spullen kocht van mijn geld, dan kon ik het zien, dan had ik echt dingen om vast te houden. Die tijd is voorbij. Ik besteed nu liever mijn geld, maar ook vooral mijn tijd aan ervaringen. Ik was altijd zoveel tijd kwijt naar het zoeken van spullen, hele dagen shoppen en dan ontzettend ontevreden met niks thuiskomen. Dit wil ik niet meer. Natuurlijk vind ik het leuk om soms eens in winkeltjes rond te neuzen, ik hou van mooie spulletjes, maar op een hele andere manier. Ik zoek nu gerichter en winkel niet perse meer om het winkelen. Vooral al die extra en nutteloze spullen heb ik allemaal de deur uit geknikkerd. Er is alleen maar ruimte voor spullen waar ik van hou, waar ik blij van word en die ik in mijn leven wil hebben. Die bijdragen aan bijvoorbeeld mijn ervaring van het thuis voelen of welke andere ervaring dan ook. Daarbij komt dat ik een grote hoeveelheid tijd overhoud om te leven. Om echt te leven. Om die boeken die in de kast staan eindelijk eens te lezen. Om te wandelen en veel buiten te zijn. Om voor mij uit te staren op het strand. Om creatief bezig te zijn. Om dingen te ontdekken. Om mijn volle aandacht aan mijzelf en mijn dierbaren te geven. En uiteindelijk is dat toch veel meer waard?

 

Op naar de focus van herinneringen maken, het opdoen van ervaringen en het genieten van de rust of juist gezelschap. 

 

Iris Zaagman

18 Comments

 • Inge

  Mooi stuk Iris! Ik wil alleen nog dingen die ik écht nodig heb. Herinneringen en ervaringen zijn zoveel mooier dan producten die je na een tijd toch weer wegdoet. 🙂

  • Iris

   Dank je! Daar ben ik het helemaal mee eens, ik wil dingen die ik nodig heb en dingen waar ik écht heel blij van word. Absoluut!

 • geertruurzaam

  Mooi uitgangspunt en mooie voornemens… geniet ervan!

 • Linda

  Wat een mooi inzicht! Het geeft vast ook rust om dit te beseffen 🙂

  Het doet me denken aan het verhaal van Sanne over het grote, groene geluk, want volgens mij is dit het precies <3

  • Iris

   Absoluut, het heeft mijn leven op een hele positieve manier veranderd! <3

 • Sandra

  Ik vind dat je mooi verwoord hebt wat je precies bedoelt! Ik kan mezelf ook helemaal vinden in wat je schrijft. Sinds ik erg ziek ben geweest besef ik mij maar al te goed dat ik niet gelukkig word van spullen, maar juist door ervaringen en herinneringen maken met mijn dierbaren. Natuurlijk word ik ook wel eens blij van spullen, maar mijn focus ligt daar niet meer op en dat voelt goed. 🙂

  • Iris

   Wat fijn dat je je er in kan vinden, minder fijn dat dat door het ziek zijn komt 🙁 Gaat nu alles wel weer goed? Inderdaad, die focus moet anders en meer in de goede verhoudingen. Het heeft veel voor mij veranderd op een goede manier!

 • Stephanie

  Zo herkenbaar! Ik maak elke maand een lijstje met dingen die me blij maakten die maand en ik zie inderdaad ook een trend van ervaringen en dingen die ik heb gemaakt. Grappig genoeg zijn er ook veel films, series en boeken die de lijst halen.
  De aankopen die mijn gelukslijstje halen zijn vaak aankopen die juist die ervaringen en creativiteit mogelijk maken, zoals een nieuwe backpack om reizen mee te maken, en nieuwe verfjes en kwasten om mooie dingen mee te maken.
  Leuk hè, om zo weer nieuwe dingen over jezelf te leren, of juist bevestigd te zien worden.

  • Iris

   Precies wat je zegt heb ik inderdaad ook, de spullen die bijdragen aan een ervaring waar ik blij van word zijn meer dan welkom! Het is ook een hele shift van kopen vind ik. Ik koop minder nutteloze dingen en meer dingen waar ik echt wat aan heb of super blij van word. Leuk dat je het zo herkenbaar vindt! Ik vind het inderdaad ook super interessant om nieuwe dingen te leren <3

 • Hermien - KouweKleren

  Heel mooi. Ik word er helemaal blij van om dit te lezen, ook omdat het zo herkenbaar is. Ik ben alleen nog op zoek naar een manier om meer nutteloze activiteiten uit mijn systeem te bannen. Een beetje nutteloosheid is wel fijn, maar ik slack liever op echt fijne manieren.

  • Iris

   Dank je! Hmm, ik snap wat je bedoelt inderdaad. Ik heb voor mijzelf een lijst gemaakt met dingen die ik dan kan gaan doen. Op één of andere manier kon ik als ik het druk had van alles bedenken en wanneer ik dan eindelijk tijd had was ik alles kwijt. Die lijst helpt mij dan enorm, want dan denk ik oooohja(!) dat kan ik wel gaan doen 😀 Misschien helpt het voor jou ook!

   • Hermien - KouweKleren

    Wat een goed idee! Met een lijstje maak je me altijd blij. Ik ga het zeker proberen.

 • Kim

  Zo moi geschreven! Wat een rust ervaar je hé als je niet meer ‘moet’ shoppen.

 • Merle

  Hey, wat een tof artikel! Inderdaad hartstikke waar; ervaringen blijven je bij, materiële zaken niet. Tenzij er natuurlijk weer een emotionele waarde aan verbonden zit, maar zelfs dan gaat het uiteindelijk om een ervaring/gevoel en niet om het ding zelf. Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *