Door mijn opruimwoede die ik een tijdje geleden had, en nog steeds wel heb af en toe, ben ik meer gaan denken over wat wel belangrijk voor mij is. Sowieso ben ik het afgelopen jaar bezig geweest met wat belangrijk voor mij is. Daar komt altijd weer uit dat ervaringen het meest belangrijk voor mij zijn. Je leert veel van ervaringen, je maakt mooie herinneringen door ervaringen en je kan ook enorm genieten van de ervaring zelf.

 

Dit prachtige mooie gedichtje een kaartje stuurde Aleid van Schitterend Leven mij op.

 

De laatste tijd sta ik langer stil bij ervaringen, dit komt ook doordat ik nu mijn dankbare en fijne momenten bijhoud in mijn Lievelings-blogposts. Elke dag schrijf ik drie favoriete dingen van die dag op en elke maand blik ik terug om Lievelings voor jullie te schrijven. Het is alsof ik alle herinneringen weer opnieuw ervaar. Hierbij heb ik bewust gekozen voor de fijne ervaringen, omdat ik positiever in het leven wil staan, mij wil beseffen wat ik allemaal heb. Ook helpt het mij enorm om te kijken waar ik nou eigenlijk blij van word. Het is bijna een soort gids. Je bent zo bewust bezig met wat je wel en ook wat je niet fijn vindt. Hierdoor leer ik veel over mijzelf.

Wat ook enorm naar voren komt in Lievelings is dat ik juist blij word van ervaringen. Natuurlijk is het leuk om af en toe eens wat te kopen en ook dat komt er in voor, maar de dingen die blijven hangen zijn de herinneringen die ik gemaakt heb. De dingen die ik gedaan heb om mijzelf te ontwikkelen, speciale momenten die ik met anderen heb beleefd en kleine dingen die gewoon ontstaan in het leven.

Er was een tijd dat ik liever spullen kocht van mijn geld, dan kon ik het zien, dan had ik echt dingen om vast te houden. Die tijd is voorbij. Ik besteed nu liever mijn geld, maar ook vooral mijn tijd aan ervaringen. Ik was altijd zoveel tijd kwijt naar het zoeken van spullen, hele dagen shoppen en dan ontzettend ontevreden met niks thuiskomen. Dit wil ik niet meer. Natuurlijk vind ik het leuk om soms eens in winkeltjes rond te neuzen, ik hou van mooie spulletjes, maar op een hele andere manier. Ik zoek nu gerichter en winkel niet perse meer om het winkelen. Vooral al die extra en nutteloze spullen heb ik allemaal de deur uit geknikkerd. Er is alleen maar ruimte voor spullen waar ik van hou, waar ik blij van word en die ik in mijn leven wil hebben. Die bijdragen aan bijvoorbeeld mijn ervaring van het thuis voelen of welke andere ervaring dan ook. Daarbij komt dat ik een grote hoeveelheid tijd overhoud om te leven. Om echt te leven. Om die boeken die in de kast staan eindelijk eens te lezen. Om te wandelen en veel buiten te zijn. Om voor mij uit te staren op het strand. Om creatief bezig te zijn. Om dingen te ontdekken. Om mijn volle aandacht aan mijzelf en mijn dierbaren te geven. En uiteindelijk is dat toch veel meer waard?

 

Op naar de focus van herinneringen maken, het opdoen van ervaringen en het genieten van de rust of juist gezelschap. 

 

Iris Zaagman