Afgelopen jaar ben ik mij enorm gaan verdiepen in Fair Fashion. Want eerlijk is eerlijk door al dat opruimen voelt het niet goed meer om bij random winkels te gaan shoppen en zomaar een kledingstuk hier en daar te kopen. Ik wil deze zoektocht graag met jullie delen, omdat ik het belangrijk vind. Ik ben veel bewuster geworden van het aantal spullen wat ik koop, daarna niet eens gebruik en dan gewoon weggooi of wegdoe naar bijvoorbeeld de kringloop. Het is echt een probleem aan het worden in deze wereld, vrouwen in het buitenland werken zich suf voor weinig loon en thuis hebben wij zoveel troep.

 

 

Zoals ik al eerder vertelde kwam het opruimen bij mij echt voort uit het verlangen naar rust. Ik wil rust om mij heen en niet overal frutsels zien. Hetzelfde geldt voor mijn kledingkast. Ik kocht vroeger gewoon een kledingstuk omdat ik het mooi vond, maar bedacht mij later thuis pas dat ik er niks bij had om aan te trekken. Zo ging het voor een eeuwigheid door, want ik had altijd wel wat nodig om de outfit compleet te maken. Ook stond ik geregeld voor de kast met veel frustraties, want ik had niks om aan te trekken! En eerlijk is eerlijk, ik had echt wel een kast vol met kleding. Dit gevoel is vast herkenbaar voor veel mensen.

Mijn doel is nu al een tijdje om mijn kledingkast één geheel te maken. Ik wil kledingstukken die ik kan combineren, die bij mijn figuur passen en waar ik ook nog blij van word. Ik wil mij goed voelen in mijn kleding en dat is helemaal niet teveel gevraagd.

 

Volgens dit stappenplan ging ik te werk (en nog steeds):

  • Schrijf op wat voor stijl je hebt: welke kledingstukken passen goed bij jouw figuur en wat zijn jouw droomkledingstukken? Maak gerust een Pinterestbord aan met jouw kledingstijl of maak een moodboard.
  • Gooi al je kleding op een bult op je bed of grond en zoek alles uit.
  • Hou elk kledingstuk vast en vraag je af of je er blij van wordt. Draag je het graag? Vind je het mooi? Past het bij jouw figuur? Enzovoort. Kledingstukken waar je over twijfelt kun je eventueel apart leggen en nog even passen. Kom dan later tot een besluit over die stapel.
  • Nu heb je alleen de kleding over waar je blij van wordt. Vaak zijn dit ook de kledingstukken die goed bij je figuur passen en die je misschien al veel draagt. Maar je zult er vast ook achterkomen dat sommige kledingstukken die je nu veel draagt eigenlijk helemaal niet bij je passen of jou niet blij maken. Deze kledingstukken kunnen weg.
  • Ga setjes maken, combineren en pas dan vooral kleding bij elkaar. Dit is juist het leuke gedeelte! Je ontdekt van alles, in ieder geval ik ontdekte een hoop. Vooral dat je veel meer kan combineren met de kledingstukken die over zijn dan je denkt.
  • Als laatste stap kan je gaan opschrijven welke kledingstukken jij nog mist in je kledingkast. Bij mij waren dit vooral hele basic items. Dit vind ik het saaist om te kopen, maar zijn toch wel heel handig om in je kast te hebben. Het combineren word er een stuk makkelijker door.
  • Wanneer je toch nieuwe kledingstukken nodig hebt kijk dan eerst eens bij een tweedehands winkel. Ik kocht een super leuk jurkje voor kerst tweedehands voor €4,50. Het is helemaal niet nodig om alles nieuw te kopen. Voor tweedehands kan je ook kijken op Marktplaats of bij United Wardrobe. Als je toch iets nieuws wil kopen kijk dan eerst of je een eerlijke optie kan vinden. Tegenwoordig is er al behoorlijk wat eerlijke mode te vinden. Wanneer je echt niks tweedehands of fair kan vinden, ik heb dat zelf met schoenen (want grote maat en niet altijd mijn smaak), koop dan iets bij een andere winkel met het doel om er zo lang mogelijk mee te doen. Make it last.
  • Als laatste stap kan je natuurlijk ook nog kleding verkopen via Marktplaats of United Wardrobe. Van het geld wat je daarmee verdient kan je de kledingstukken kopen die je mist in je kast of je zet het aan de kant op een spaarrekening.

 

Dat de focus nu meer bij fair fashion of tweedehands kleding ligt hoeft niet te betekenen dat ik al mijn niet-eerlijke kleding meteen de deur uit gooi. De kleding waar ik nu blij mee ben en veel draag hou ik gewoon, ook als het geen eerlijke mode is. Het is tenslotte ook niet duurzaam om mijn kleding die ik veel draag, goed zijn en goed passen weg te gooien. Ik heb ze nu toch al gekocht. Het gaat erom dat ik ze ook echt gebruik en niet elk seizoen de prullenbak in gooi. Ik ga in ieder geval nooit meer terug naar het gedachteloos kleding shoppen. Ik koop alleen nog dingen waarvan ik enorm blij word, ik zeker weet dat ik ze ga dragen en met de bedoeling er goed voor te zorgen zodat ze lang meegaan.

 

Ben jij al bekend met eerlijke mode/fair fashion? Vinden jullie het leuk ook om in de toekomst af en toe outfitposts te zien met eerlijke mode? Binnenkort komt er ook een blogpost online met alle merken en webshops die ik tot nu toe verzamelt heb van eerlijke mode. Ik weet dat het een hele zoektocht voor mij was en is, dus ik hoop jullie hier een beetje mee te kunnen helpen. Deze lijst zal ik ook blijven aanvullen als ik wat nieuws vind. 

 

Iris Zaagman