Ik wil allemaal dingen tegelijk en ik vind ook zo veel dingen leuk. Ik vind het lastig om te kiezen voor één ding waar ik mij alleen op ga richten. Maar moet ik eigenlijk wel kiezen voor één ding? Waarom kan ik niet meer dingen doen waar ik blij van word?

 

Teveel passie?

 

Ik weet dat voor een onderneming het handig is om op één ding te focussen. In mijn geval is dit fotografie. Ik ben fotograaf en ik hou van mijn leven als fotograaf. Toch word ik wel eens gek van het hebben van één focus en dan met name op social media. Ik ben meer dan alleen fotografie en dat mogen mensen best zien. Want waarom zou ik niet meer dingen mogen laten zien?

Het feit is nou eenmaal dat ik echt ontzettend veel dingen leuk vind. Ik hou van fotograferen (ja ja, dat weten we nu wel), bloggen, mensen, lezen, schilderen, kalligraferen, zingen, sporten, wandelen en ga zo nog maar even door. Dan heb ik ook nog een hele lijst met dingen die ik zou willen doen/leren: zangles, keramiek cursus, bloemschikken, reizen en ook deze lijst is eindeloos voor mijn gevoel. Zo veel ambities, zoveel dingen die ik leuk en interessant vind. Soms weet ik oprecht niet wat ik ermee aan moet. Dan wil ik alles tegelijk doen, alles proberen en alles inplannen.

Laatst las ik in een boek over meerdere identiteiten hebben en toen dacht ik: JA! Ik heb gewoon meerdere identiteiten. Ik ben namelijk fotograaf, onderwijskundestudent, vriendin, dochter, zus, blogger, kattenliefhebster, wandelaar, lezer, huismus, avonturier, taarteter, theeleut en zo kan ik nog wel even door gaan. Door alle dingen op te schrijven die ik leuk vind, die mijn identiteit vormen ben ik weer een stukje dichter bij wie ik wil zijn. Ben ik weer iets dichter bij een beter beeld van mijzelf. (Tip: probeer zelf ook eens te bedenken wat voor identiteiten jij hebt!)

Natuurlijk moeten we keuzes maken in het leven en we kunnen simpelweg gewoon niet alles doen. Toch wil ik leven, wil ik proberen en wil ik ervaren. Ik denk dat ieder mens uniek is door zijn of haar combinaties van interesses, waarden en normen. Daarom wil ik mijzelf niet zoveel beperken op social media. Ik wil laten zien wie ik ben en ik denk ook dat mijn klanten daar meer aan hebben. Je ziet wie ik ben en krijgt meer mee dan alleen de foto’s die ik maak. Ik wil klanten laten stralen door ze te leren kennen. Daarvoor denk ik dat het ook een voordeel is om mij al een beetje te kennen, zo hoop ik dat klanten (jullie!) meer uit je schulp kruipen, je durven geven voor mijn lens. Daarnaast merk ik wel dat mensen het waarderen als ik iets persoonlijks op bijvoorbeeld Instagram deel. Dat jullie dingen herkennen en dat is fijn. Laten we dingen met elkaar delen, echte dingen. Ik heb juist bewondering voor mensen met passie. En of dat nou iemand is met één passie of meerdere passies: gewoon PASSIE.

 

Laat maar komen die magie.

 

Herken jij dit? Wat zijn dingen waar jij enthousiast van wordt?

 

Iris Zaagman