Eerder schreef ik over het digitaal opruimen van je laptop of computer en ook op social media wil ik een slag maken. Hier ben ik wel steeds meer mee bezig, maar dit voelt voor mij best wel dubbel. Het voelt nog niet altijd helemaal goed op de een of andere manier. Hierin ben ik echt nog op zoek naar een balans voor mijzelf. 

Ik heb echt een beetje een haat-liefde verhouding met social media. Social media is namelijk ideaal voor het promoten van mijn fotografie-bedrijf. Vooral Instagram gebruik ik enorm veel. Ook vind ik het geweldig dat ik via dit platform geregeld mensen spreek en daar vervolgens mee afspreek in het echt. Zo heb ik al hele leuke ontmoetingen gehad. Dit soort dingen geven mij energie en ik word er oprecht heel blij van. Ik hoor namelijk graag jullie mening over bepaalde onderwerpen en ik vind het leuk om met jullie in gesprek te gaan. Of dit nou face-to-face is of via de reacties. Daarnaast ontdek ik van alles op social media. Interessante stukken om te lezen, nieuwe fair fashion kledingmerken, toffe boeken of andere producten. Door social media heb ik manieren van denken ontdekt, mediteren en zie ik prachtige reisfoto’s.

Toch heeft het voor mij ook een keerzijde. Door social media is het bijna onvermijdelijk jezelf te vergelijken met andere mensen. Waar het eerst begint als een inspiratiezoektocht en een energieboost kan ik eindigen in een dip. Dan vind ik mijn fotografiestijl ineens stom, want andere fotograferen doen dat veel beter. Dan weet ik ineens niet meer wat ik zelf nou eigenlijk vind, want overal vind iedereen wat op het internet. Ga zo maar door. Al veel eerder schreef ik dat ik mijzelf niet wil vergelijken met anderen en dat als dit gebeurde ik gewoon mijn mobiel wegleg. Maar eigenlijk is het dan al te laat. Ik heb mij dan al vergeleken met anderen, ik voel mij dan al niet meer energiek en de inspiratieboost is dan al weer voorbij.

Voor iedereen is dit gevoel waarschijnlijk anders. De één kan het wat beter hebben dan de ander. Bij mijzelf merk ik soms dat ik te veel prikkels krijg van social media. Ik grijp maar naar mijn mobiel om weer te kijken en ik blijf maar kijken naar al die interessante posts. Ik word er door afgeleid en soms word ik er onzeker door. Een andere keer word ik er blij van en geïnspireerd of lees ik een stuk waardoor ik denk de wereld aan te kunnen. Deze gevoelens gaan allemaal heel snel, maar zijn ook heel kort. Soms ben ik een beetje overrompeld door alle gevoelens (wat klinkt dit suf, maar het is wel waar). Het gevoel dat ik dingen mis komt ook geregeld voor, terwijl de wereld echt niet ineens vergaat als ik die informatie niet heb gelezen.

Ik weet gewoon even niet hoe ik hier mee om wil gaan en hoe ik voor mij een goede balans kan vinden. Het aan de ene kant meer mensen ontdekken en ontmoeten trekt mij enorm, ik zie zoveel goede en fijne mensen om mij heen. Zo zou ik iedereen wel willen volgen, want ik hou van mensen. Aan de andere kant zijn die prikkels te veel. Ik weet even niet zo goed hoe ik een balans moet vinden. Minder mensen volgen voor minder prikkels? Vaste tijden stellen voor het kijken op social media? Gewoon niet te moeilijk nadenken?

Wat ik nu vooral probeer te doen is in ieder geval niet meteen op social media kijken wanneer ik wakker word. Gewoon om mijn dag met mijzelf te beginnen en mijn eigen ideeën. ’s Avonds probeer ik mijn mobiel ook vaker weg te leggen, ook al vind ik het dan nog wel lastig. Ik wil weer vaker aandacht kunnen hebben voor aquarelleren, voor een goed boek en voor een spannende of lachwekkende film zonder telkens mijn mobiel erbij te willen pakken.  Verder ga ik toch wat mensen ontvolgen. Dit is absoluut niet persoonlijk en ik merk dat veel mensen dit wel persoonlijk opvatten. Een tijdje terug had ik dit soms ook, maar ik merk nu dat dat verandert is. Ik snap het, ik snap dat mensen een bepaalde focus willen leggen. Het is aan ieder om te kiezen mijn profiel(en) te volgen. Ik doe mijn best iets toe te voegen, maar dat zal niet voor iedereen zijn. Dat snap ik en dat is oké.

Hoe ga jij om met alle prikkels via onder andere social media? Ik ben echt heel benieuwd hoe jullie hierin staan en hoe jullie dit in balans houden voor jezelf.

Iris Zaagman