Perfectionistisch met vakantiefoto’s

Fotograferen doe ik nu al jaren. Niet alleen bij het sorteren en foto’s bewerken ben ik best wel perfectionistisch, maar ook met wat ik op de foto zet. In dit artikel wil ik het met jullie hebben over perfectionistisch zijn met vakantiefoto’s. Want bij vakantiefoto’s hoeft niet alles perfect, toch?

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

 

Perfectionistisch met vakantiefoto’s

 

Vroeger maakte ik altijd enorm veel foto’s op vakantie, honderden, maar tegenwoordig eigenlijk heel weinig. Waarom dat was ontstaan wist ik niet. Totdat ik besefte dat ik er veel te perfectionistisch naar keek. Elke foto moest goed genoeg zijn voor bijvoorbeeld mijn portfolio. Tijdens het laatste weekendje weg kwam ik erachter dat dit natuurlijk grote onzin was. Het foto’s maken tijdens een vakantie is juist voor het plezier? Ik maakte altijd foto’s van alles, mensen, steden, landschappen, spullen, huizen, deuren, eten en ga zo maar door. Natuurlijk heb ik de voorkeur om mensen te fotograferen, maar dat verdwijnt echt niet als ik op vakantie ook eens een andere foto maak.

Zo is mijn voornemen ontstaan om de komende vakanties lekker foto’s te maken van alles waar ik blij van word. Want dat blij worden van foto’s maken wil ik altijd in mijn leven houden. Het komt veel te vaak voor dat fotografen stoppen met hun bedrijf, omdat ze geen plezier meer hebben in hun werk. Ik wil daarom niet vergeten dat mijn fotograferen ooit begonnen is als hobby. Dat ik er nu ook mijn geld mee verdien maakt niet uit. Ik wil plezier hebben en houden in mijn werk.

 

Loslaten

 

Het loslaten van perfectionistisch gedrag is nog niet zo makkelijk en ik denk dat heel veel mensen dit met mij ervaren. Om lekker te kunnen fotograferen op vakantie moest ik even mijn portfolio en mijn school vergeten. Natuurlijk kan je de technieken gebruiken, maar het is niet voor een beoordeling ( let it go!). Om mijn gedachten even op een rijtje te zetten heb ik het volgende lijstje gemaakt:

 

 • Ik mag en kan gewoon foto’s maken van alles, want wie houdt me tegen?!
 • De digitale fotografie is juist toereikend om helemaal los te gaan. Zelfs analoog, leef je uit! Experimenten leveren vaak geweldige dingen op.
 • Gekke foto’s maken van en met mensen is leuk. Gegarandeerd dat je weer dubbel ligt als je terug kijkt naar de vakantiefoto’s.
 • Plekken vastleggen deed ik eigenlijk nooit echt, maar sinds ik dat doe kan ik mijn fijne gevoel van toen weer helemaal herbeleven.

 

Vakantiekiekjes in Hamburg

 

Afgelopen weekend ben ik naar Hamburg geweest voor een volleybalweekend en wat was dit heerlijk! Ik heb ontzettend veel nieuwe mensen ontmoet en fijn gesport ( met héél veel spierpijn als gevolg). Jammer genoeg werd ik aan het eind van het weekend wat ziekig en heb niet veel van de stad kunnen zien. Gelukkig  ging het zondagavond nog wel om een stadswandeling te maken. En wat heb ik heerlijk foto’s gemaakt. Van alles wat ik mooi vond. Hieronder heb ik nog wat extra foto’s van Hamburg voor jullie.

 

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto'sIris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto'sIris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

 

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

Iris Zaagman - Perfectionistisch met vakantiefoto's

 

Waar maken jullie (veel of weinig) foto’s van tijdens de vakantie? 

 

 

 

Iris Zaagman

11 Comments

 • Ismay

  Herkenbaar! Achteraf ben ik nooit tevreden met mijn vakantiefoto’s. Niet mooi en spectaculair genoeg en achteraf heb ik er ook altijd spijt van dat ik er niet meer gemaakt heb… Fijn om zo’n artikel te lezen dat je nog even vertelt dat vakantiefoto’s niet perfect hoeven te zijn 🙂

  • Iris

   Ik ben blij dat ik niet de enige ben, haha! Ik heb ook altijd spijt dat ik te weinig foto’s heb gemaakt. Bedankt voor de fijne reactie! 😀

 • Sophie

  Ik heb wel altijd spijt dat ik zelf weinig op de foto sta na een dagje weg ofzo! Dan ben ik toch vaak degene die dan moet vragen om ook op de foto te mogen omdat ik ze zelf altijd maak!

  • Iris

   Haha, dat heb ik ook inderdaad. Ik heb vooral vaak dat iedereen er vanuit gaat dat ik alle foto’s maak en zij zelfs geen camera meenemen 😛

 • Paul

  Ik herken dat perfectionistische wel. Gelukkig halen veel van die foto’s uiteindelijk ook het vakantiealbum dat ik laat afdrukken, dus dan is het de moeite waard. Overigens zijn de foto’s van Hamburg echt prachtig.

  • Iris

   Wat leuk dat je vakantiealbums laat drukken, dat zou ik dus eigenlijk ook meer moeten doen. Bedankt voor je reactie en ik ben blij dat je de foto’s mooi vindt!

 • Hannelore

  Ik herken dit wel! Het viel mij recent op dat ik véél minder foto’s maakte op vakantie dan vroeger, omdat alles 100% binnen mijn strakke witte minimalistische stijltje moest passen. Maar zo is het leven nu eenmaal niet 😉 Terug een beetje loslaten dus!

  • Iris

   Fijn dat het herkenbaar is! Ik ben ook weer druk aan het foto’s maken 🙂

 • Heleen

  Prachtige foto’s van Hamburg! The right single and colors! You go girl!😙

 • Heleen

  The right angle!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *