Ik ben een echte mensen-mens en vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Het is vooral fijn, omdat iedereen weer een andere blik op de wereld heeft, weer andere dingen doet, andere meningen hebben en ieder heeft zijn of haar passie.

 

Iris Zaagman - Nieuwe mensen

 

Natuurlijk is het ook wel handig als fotograaf om het echt leuk te vinden om andere mensen te ontmoeten. En eerlijk is eerlijk ik ben gek op fotograferen, maar zonder mensen kom ik niet ver. Mensen fotograferen doe ik namelijk het liefst. Ik hou ervan om iemand te zien ontpoppen voor mijn camera en te zien stralen na toch een beetje zenuwachtig te zijn geweest.

Nieuwe mensen ontmoeten is leuk en soms ook wel een beetje spannend, want het is altijd anders. Mensen zijn altijd anders en de situatie is vaak ook anders. Maar na een ontmoeting kan ik enorm veel inspiratie hebben om dingen uit te zoeken over een bepaald onderwerp of anders naar dingen te kijken. Met een frisse blik en alles.

Ik heb wel eens voor een kunstacademie vakklas een opdracht gehad waarbij ik iets met journalistiek moest doen. Ik wilde dit graag combineren met fotografie en ben de straat op gegaan met mijn camera en een stel vragen. Hoewel niet alle mensen altijd even blij waren om mijn camera te zien, heb ik wel enorm leuke gesprekken met mensen gevoerd. Zelfs met mensen waarvan ik in eerste instantie dacht dat ze mij niet te woord wilden staan. Het verbaasde mij hoe open de mensen waren waarmee ik heb gesproken en hoe leuk dit was. Je leert iemand toch wat meer kennen in plaats van alleen maar langs iemand te lopen op straat.

Vanaf dat moment ging er voor mij een knop om, want wat was het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en (een beetje) te leren kennen! Begrijp me niet verkeerd, dat vond ik daarvoor ook al, maar vaak is dat op een feestje, verjaardag of iets dergelijks en niet veel minder op straat. Vanaf dat moment spreek ik mensen sneller aan, maak ik eens spontaan een afspraak met iemand die ik niet eens goed ken. Dit heeft me al leuke ontmoetingen gebracht en zelfs nieuwe vrienden.

Ik snap dat iedereen dit op zijn eigen manier doet, maar wees niet bang om een keer iemand aan te spreken. Mensen vinden het leuk om over zichzelf te vertellen of even een praatje te maken. Daarbij is het vaak ook helemaal niet persoonlijk bedoeld als ze dat een keer niet willen, zoek daar dan ook niks achter. Dit ligt niet aan jou. Probeer het eens, er zijn zoveel leuke mensen op aarde!

 

Maak jij wel eens spontaan een praatje of afspraak met iemand die je (nog) niet kent?

 

 

Iris Zaagman