Na alle spullen die ik opgeruimd heb wilde ik ook aandacht besteden aan het opruimen van mijn laptop. Ik had zoveel documenten en bestanden op mijn laptop staan dat hij bijna vol was. De struggles van een fotograaf. Toch denk ik dat meer mensen hier last van hebben of in ieder geval te veel onnodige bestanden op hun computer hebben staan. Hier mijn tips voor het opruimen van jouw laptop of computer.

 

Digitaal opruimen

 

Het is een hele onderneming om al die bestanden uit te zoeken, maar ook zo nodig. Het is namelijk ontzettend fijn om bestanden makkelijk terug te kunnen vinden. Voor jezelf is het fijn en daarnaast ook voor je werk.

Ik wil jullie daarom vertellen hoe ik dit heb gedaan. Ik ben natuurlijk geen expert en dat is niet erg. Ik doe het op mijn manier en ik hoop dat ik jullie kan inspireren het ook te doen, al dan niet op jouw eigen manier.

 

Tips voor het opruimen van je laptop/computer:

  • Open de map met de programma’s van je computer. Vaak heb je er zelf in de loop van de tijd programma’s bij geïnstalleerd die je niet eens meer gebruikt. Deze ongebruikte programma’s kunnen weg. Wanneer je niet precies weet wat een programma inhoud vraag dan iemand die er wel verstand van heeft. Schrijf dan even op welke programma’s je na moet laten kijken.
  • Maak je bureaublad leeg of in ieder geval overzichtelijk in mapjes (zodat je deze later kan uitzoeken). Ik heb één mapje op mijn bureaublad voor eventuele losse bestanden. Ik vind het zelf niet fijn om daar allemaal mapjes op te hebben staan. Dit is natuurlijk een keuze, wanneer jij dit wel fijn vindt moet je dat vooral doen. Als het maar werkbaar is voor jou.
  • Zoek alle bestanden mapje voor mapje uit. Zelf werk ik al geordend in mapjes, maar had ik veel te veel onnodige bestanden. Foto’s die ik niet gebruikte en niet eens bewerkt had konden weg, oude schoolbestanden van mijn vorige opleiding konden grotendeels weg en oude documenten die niet meer relevant zijn ook. Wanneer je niet werkt in mapjes kan je er ook voor kiezen alles op een bult te gooien en gewoon alle bestanden bij langs te gaan. Het is een enorme klus, maar het is dan niet anders.
  • Hou bij welke mapjes je al uitgezocht hebt. Ik heb mijn mapjes op papier gezet en streep elke keer een mapje af die gedaan is. Zo hoef je alles niet in één keer te doen, want dat is eigenlijk onhaalbaar. In ieder geval voor mij was dit niet haalbaar. De volgende keer kan je dan weer verder waar je gebleven bent.
  • Geef namen aan je mapjes, wanneer je daarin nog submapjes hebt (ik wel) geef ik die een naam met datum. Ik heb bijvoorbeeld een map met vakantiefoto’s. Dat gaat als volgt: Grote Map = vakantie, submap = Frankrijk aug 2016, volgende submap = Kreta okt 2016, enzovoort. Ditzelfde kan je doen met documenten. Bijvoorbeeld: Grote map = school, submap = vak.
  • Leeg het mapje met downloads. Wanneer dit bestanden zijn die je moet bewaren sleep je ze op de behorende plek en de rest kan weg. Het is handig als alle bestanden een vaste plek hebben.
  • Verdiep je in online opslag. Ikzelf vind bijvoorbeeld Dropbox heel fijn, maar ik heb ook wat documenten op Google drive en Irista staan. Wanneer je meerdere emailadressen hebt kan je meerdere Dropboxen aanmaken. Zo heb ik een persoonlijke Dropbox en een zakelijke. Ook in een online opslag is het handig om je te houden aan een structuur die voor jou goed werkt. Zo blijft het vanaf het begin overzichtelijk.
  • Ik heb naast een online opslag ook een externe harde schijf. Hier heb ik bestanden opstaan die ik niet perse op mijn laptop wil hebben, maar wel wil bewaren. Zo heb ik toch extra ruimte op mijn laptop en als ik de bestanden wel nodig heb sluit ik mijn externe harde schijf aan.

 

Ik denk dat ik nu alles wel heb gehad. Op deze manier heb ik mijn laptop opgeruimd. Ik hoop dat ik niks vergeten ben. Wanneer jullie nog vragen hebben over hoe ik bepaalde dingen georganiseerd heb kunnen jullie dat natuurlijk altijd vragen! Ga jij ook jouw laptop opruimen?

 

Iris Zaagman