Aquarellen is iets wat ik ontdekte op de kunstacademie. Of nou eigenlijk, mijn moeder deed het wel eens. Ik begon er nooit aan, want perfectionistisch als ik was met schilderen moest ik ook bij aquarelleren een drempel over. Op de kunstacademie was het een opdracht, toen moest ik wel. We moesten zo veel mogelijk verschillende schildertechnieken onder de knie krijgen en ik moet zeggen dat ik daar geweldig veel van genoot.

 

 

Ik kon eindelijk alles uitproberen en had een stok achter de deur. Ik had een onderwerp en ging bezig. Het was heerlijk. Aquarellen kan je niet helemaal onder controle hebben, soms loopt het uit, soms mengen de kleuren met elkaar en soms pakt een kleur op papier net iets anders uit dan je gedacht had. Het is oké, helemaal oké en that’s what I love about it. Het kan je verrassen en vooral je kan gewoon heerlijk kliederen. Wat een genot.

Een tijdje terug deed ik het weer, eindelijk, na alweer een hele tijd geleden. Ik zette wat op Instagram Stories en een paar van jullie reageerden heel enthousiast. Zo fijn, want eigenlijk deed ik het gewoon voor mijzelf. Ik ga het dan ook niet mooier maken dan het is. Ik doe het voor de fun, voor mijzelf en het hoeft niet perfect. Je hoeft het ook niet mooi te vinden. Ik wil het jullie gewoon laten zien. Daarnaast geef ik jullie wat tips en handigheidjes die ik voor mijzelf heb bedacht of wat je kunt proberen.

 

 

Tips:

  • Ik gebruik zelf tubes verf: Hier doe je ongelooflijk lang mee. Toch ga ik het overwegen een keer blokjes aan te schaffen. De tubes krijg ik namelijk amper meer open na een tijdje niet te hebben gekliederd, haha. Blokjes lijken mij dus makkelijker.
  • Zoals ik al zei je doet heel lang met aquarelverf, want je hoeft echt maar hele kleine hoeveelheden te gebruiken. Zelf zet ik eerst een stip met de tube, dat is echt al genoeg. Probeer het eerst uit met een minibeetje, dan kan je er altijd nog meer bij doen. Het is zonde als je het weg moet gooien.
  • Koop een paar basiskleuren: ultramarijn (diepblauwe kleur), gebrande sienna (bruinachtig), zinkwit, cadmiumgeel citroen (geel) en cadmiumrood (diepe rood). Deze kleuren kun je echt tot van alles mengen. Het is echt overbodig om allerlei extra kleuren aan te schaffen. Het kan natuurlijk wel een keer leuk zijn, maar écht nodig is het niet. Dit zijn natuurlijk niet echt bekende namen voor kleuren. Ik heb dit zelf op de kunstacademie geleerd en doe echt alles met deze kleuren. Ik gebruik ook bijna geen één kleur die ik niet meng, ik meng altijd wel iets van een andere kleur er doorheen.
  • De kleur is heel intens als je hem meteen op het papier smeert. Voor een veel lichter effect kan je de kwast dopen in water. Hoe meer water hoe lichter de kleur is op papier. Met het mengen doe ik er bijvoorbeeld al water bij en zelfs op papier kan je het er voorzichtig bij doen met je kwast. Test het eerst wat uit.
  • Wanneer de kleuren nog niet droog zijn op papier vloeien zij in elkaar over. Dit is absoluut niet erg en kan heel mooi zijn, maar als dat niet het gewenste effect is word je daar niet blij van. Ik vind het zelf juist altijd mooie verrassende effecten geven. Ik aquarelleer ook wat experimenteler. Als je precies een bloem in wil kleuren, is het minder handig.
  • Wanneer je wel twee kleuren over elkaar heen wil doen zonder dat het mengt, moet de onderste laag eerst goed drogen. Daarna gaat het beter.
  • Als laatste: geniet ervan en ga vooral gewoon maken!

 

Hopelijk heb ik je een beetje kunnen helpen. Wanneer je nog vragen hebt, over hoe je moet beginnen of wat dan ook, stel ze vooral! Aquarelleer ze! Hebben jullie al wel eens geaquarelleerd? 

 

Iris Zaagman