Analoge avonturen

Op vakantie vroeg een andere Nederlander waarom ik in godsnaam nog analoog foto’s maak, want digitaal is toch veel mooier?! Dit zette mij aan het denken. Waarom vind ik analoog fotograferen eigenlijk zo leuk? 

 

Analoge avonturen

 

Deels wist ik het wel. Ik vind het leuk om met rolletjes te prutsen en de spanning die je voelt als je weer een rolletje laat ontwikkelen geeft een gevoel van nostalgie. Altijd weer de nieuwsgierigheid die boven komt naar de foto’s die ik geschoten heb. Ook vind ik het oude tintje wat over de foto’s heen zit heel mooi. Ik vind het niet erg dat de kleuren soms wat donkerder zijn en de foto’s niet zo helder als op mijn digitale camera. Het is een bepaalde sfeer die de analoge foto’s uitstralen waar ik ontzettend van hou. Het voelt alsof het puurder is.

Niet alleen de spanning en de sfeer van de foto’s vind ik leuk, eigenlijk komt daar ook nog iets anders achter weg. Ik vind het namelijk heerlijk dat ik de boel even kan laten voor wat het is. Wat bedoel je? Nou, ik vind het fijn dat ik niet mijn foto’s meteen daarna kan checken. Dat ik er niet meteen een oordeel over kan hebben. Dat ik mezelf even niet hoef toe te spreken hoe het eigenlijk nog wel beter had gekund. Dat ik de foto’s nog niet meteen kan uitzoeken en bekijken, dat is wat ik zo fijn vind. Het is wat het is met analoge fotografie. Dat er hier en daar een keer een foto mislukt of dat hij net wat lichter had gemogen dat is dan ineens niet erg meer. Eerlijk is eerlijk eigenlijk vind ik de mislukte foto’s vaak ook nog wel leuk.

Met analoge fotografie kan ik weer even fotograferen zoals ik vroeger altijd deed. Spelen met de composities en vooral lekker klikken. Niet te veel nadenken over waar ik allemaal foto’s van maak. Ik schreef al eens eerder over het perfectionistisch zijn met foto’s maken tijdens de vakantie en ik denk dat analoog fotograferen mij daarbij helpt. Naar Kreta heb ik voor het eerst alleen mijn analoge camera meegenomen op vakantie, wat een vrijheid en blijheid. Met mijn werk is het natuurlijk goed om kritisch te zijn en kleine details op te merken, maar dat hoeft niet op vakantie. Op vakantie is het voor de fun en hoewel ik mijn werk echt geweldig vind is het fijn om dan even los te kunnen laten. Ontspanningsmodus aan.

 

De analoge foto’s van de Kreta-trip komen binnenkort op mijn blog en voor een voorproefje kan je altijd even op mijn Instagram kijken.

Maak jij ook wel analoog foto’s en wat voegt dat voor jou toe?

 

 

Iris Zaagman

3 Comments

  • Eva

    Ik heb precies hetzelfde, het geeft een soort vrijheid om analoog te fotograferen ook al heb je meer “beperkingen”.
    En de uitstraling van de foto’s is echt te gek, dat krijg je met geen enkele digitale camera zo mooi over.

    • Iris

      Precies dat, het is even het kunnen loslaten wat fijn is. Vooral de uitstraling is inderdaad echt fantastisch, daar kunnen geen filters of bewerkingsprogramma’s tegenop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *